24 Eylül 2020 Perşembe

DEDEKTİF ENOLA HOLMES İŞ BAŞINDA

 




SHERLOCK HOLMES'UN KIZ KARDEŞİ ENOLA 

 Amerikalı ödüllü yazar Nancy Springer'in kitap serisinden uyarlanan Enola Holmes filmi, Netflix'te yayına girdi. Filmin başrolünü Stranger Things dizisiyle genç yaşta yıldızı parlayan Millie Bobby Brown canlandırıyor. Ayrıca oyuncu kadrosunda; Henry Cavill, Helena Bonham Carter, Sam Claflin ve Louis Partridge gibi ünlüler yer alıyor. Kadın bir kahramanın yolculuk hikayesini anlatan film, Enola Holmes karakterinin kendini bulma arayışını işliyor. 19. yüzyılın Londrası'nı muhteşem bir şekilde yansıtan dönem filmi, izlerken zamanın su gibi aktığı denilen yapımlardan. Öyle ki; film izleyiciye, her yaştan seyircinin çok eğleneceği gizemli bir macera sunuyor. Efsanevi dedektif Sherlock Holmes'ün kardeşi Enola'yı yakından tanımak ve büyük bir maceraya atılmak istiyorsanız Enola Holmes filmini kesinlikle kaçırmayın.




FİLMİN KONUSU

Keskin zekalı kız Enola, annesinin ortadan kaybolması üzerine yıllardır görmediği abileri Sherlock ve Mycroft'a haber gönderir. Soluğu kardeşlerinin yanında alan abileri ne yazık ki Enola'nın yardımını kabul etmez ve onun görgü kurallarını öğrenmesi için yatılı okula göndermeyi uygun görürler. Bunun üzerine Enola, annesini bulmak ve yolda tanıştığı kaçak bir lorda yardım etmek için büyük bir maceraya atılır.

Yönetmen koltuğunda Harry Bradbeer'in oturduğu filmin senaryosu Jack Thorne'a ait.



DÖRDÜNCÜ DUVARIN YIKILIŞI

Filmin izleyiciyi en çok etkisi altına alan yönlerinden birisi de Enola Holmes'in ekrana dönerek izleyiciyle sevimli ve sıcakkanlı bir şekilde konuşması. Bu durum seyircideki derinlik algısının artmasına ve karakterle kurduğu bağ sayesinde hikayeye dahil olmasına yol açıyor. Dördüncü Duvar kavramı tarihte ilk olarak 19. yüzyıl tiyatrosunda Fransız filozof Denis Diderot tarafından ortaya konan bir kavramdır. İzleyiciye doğrudan hitap ederek güldürüye yardımcı bir araç olarak kullanılır. Gerçekçilik akımıyla gelişen bu kavram, filmin başrol oyuncusu Millie Bobby Brown'ın olağanüstü yeteneği ve sempatik tavırlayırla adeta zirveye çıkıyor.



FEMİNİST KAHRAMAN

Film boyunca görüyoruz ki Enola karakteri feminist bir misyon üstleniyor. Vasisi olan abisi Mycroft'un nezaket kurallarını öğrenmesi için gönderdiği kız yurdunu reddedip diğer abisi Sherlock gibi dedektiflik mesleğini kendisine misyon ediniyor. Küçük yaşta annesinin sıkı eğitimine tabi tutulan Enola'nın çocukken okuduğu kitaplarda da (erkek kılığına giren kadın savaşçı) Jeanne d'Arc gibi kadın kahramanlar yer alıyor. Ayrıca annesi ortadan kaybolduktan sonra odasında bulunan kitap; İngiliz filozof John Stuart Mill'in feminizm hakkında kaleme alınmış ilk metinlerden birisi olan Kadınların Köleleştirilmesi (The Subjection of Women) eseridir. Ayrıca film boyunca Enola, kılık değiştirdiğinde çoğunlukla erkek kıyafetlerine bürünüyor ve bu giysileri de erkeklerden temin ediyor.





MACERA BAŞLIYOR

Netflix yapımı Enola Holmes, dedektif filmlerinden hoşlananların beğenerek izleyecekleri muhteşem bir macera vaat ediyor. Polisiye, gizem ve macera türündeki mizah ve eğlence dolu filmi kesinlikle kaçırmayın.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder