4 Şubat 2021 Perşembe

FÜTÜRİSTİK BİR GELECEK ATMOSFERİ “OUTSIDE THE WIRE”

 




GELECEĞİN SAVAŞI

Netflix yapımı Outside The Wire filmi, izleyiciyi insansız hava araçları ve yapay zekanın hüküm sürdüğü bir dünyaya doğru aksiyon dolu bir yolculuğa çıkartıyor. Güç savaşlarının gerçekleştiği 2036 yılında, süper güç olmak için nükleer silahları ele geçirmeye çalışan ülkelerin amansız ve bir o kadar acımasız rekabetine tanık oluyoruz. Outside The Wire; bir yandan yapay zekanın yükselişi ve gelişmesiyle ilerleyen savaş teknolojisini gösterirken, öte yandan duyguların ve hislerin insan olmak için olmazsa olmaz olduğunu ve bu hissiyata androidlerin/robotların taklit etseler de hiçbir zaman tam olarak sahip olamayacaklarını gösteriyor. Bu aynı zamanda felsefe tarihinde çok tartışılan bir konuya da değinmektedir. Şöyle ki; modern felsefenin babası olarak anılan Fransız matematikçi, bilim adamı ve filozof René Descartes, insanın ruh ile bedenin birleşiminden oluşan iki ayrı töz olduğunu vurgular. Aydınlanma Çağı’nın en büyük düşünürlerinden Fransız filozof Voltaire, Descartes’ın bu görüşüne gönderme yaparak Cahil Filozof adlı yapıtında şöyle der; “Kendime sürekli iki ayrı töz olduğumuzu kanıtlamaya çalışırken, aslında tek olduğumu somut olarak hissettim ve bu çelişki bana sonsuz bir acı verdi.” der. Filmde yapay zeka ve insan arasında yapılan karşılaştırma, felsefe tarihinde yüzyıllardan beri süregelen madde, varlık, töz ve tin üzerine yapılan felsefi tartışmalara modern bir göndermedir. İsveçli yönetmen Mikael Håfström’un yönettiği filmin senaryosu, Rob Yescombe ve Rowan Athale’e ait. Bilim kurgu ve fantastik türündeki film, aksiyon ve macera dolu bir Netflix yapımı.



FİLMİN KONUSU

2036 yılında drone pilotu olarak çalışan Harp, yaptığı bir hata yüzünden saha görevine verilir ve acımasız bir savaş bölgesine gönderilir. Android bir subayın emrine verilen Leo, kendisini bir anda nükleer bir saldırıyı durdurmakla görevlendirildiği gizli bir projenin içerisinde bulur.

Filmin oyuncuları arasında; Anthony Mackie, Damson Idris, Emily Beecham, Michael Kelly ve Kristine Tonteri-Young bulunuyor.



KAMERA ARKASI

- Filmin bazı önemli çatışma sahneleri, 2012 yapımı Chernobly Diaries filminin de çekimlerinin yapıldığı Kelenföld Elektrik Santrali’nde gerçekleşti.

- Anthony Mackie’nin koşma stili, Terminator 2: Judgment Day filminde Robert Patrick’in canlandırdığı T-1000’den esinlenildi.

- Leo adlı karakterin suikastçiye söylediği “Bunu bütün gün yapabilirim” sözü, Marvel Sinematik Evreni’nin karakteri olan Kaptan Amerika’ya bir göndermedir.



 YAKIN GELECEK

Outside The Wide filmi yakın gelecekte savaşlara, Gump adlı yapay zekaya sahip robot askerlerin gideceği ve insanların geri planda kalıp strateji belirleyeceği bir geleceği anlatıyor. Androidlerin; insanlara ayırt edilemez derecede benzediği ve muhteşem güçlere sahip olduğu filmde, yapay zekanın insan yaşamında alacağı rolün önemi ve ehemmiyeti gösteriliyor. Netflix yapımı Outside The Wire, aksiyon ve maceranın hız kesmediği muhteşem bir yapım.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder