28 Ekim 2020 Çarşamba

BÜYÜLEYİCİ BİR AŞK ATEŞİ 'REBECCA'

 


Alfred Hitchcock'un beyazperdeye uyarladığı The Birds ve Jamaica Inn gibi romanların yazarı Daphne du Maurier'nin 1938 tarihli aynı adlı kitabından uyarlanan Rebecca filmi, Netflix'te yayınlandı. Hitchcock'un Oscar ödüllü 1940 yapımından sonra, modernize edilmiş bir halde günümüz teknolojisiyle Ben Wheatley tarafından tekrar filme aktarıldı. Her ne kadar bir Hitchcock başyapıtı olmasa da Rebecca filmi; arzu ve tutkunun, gotik bir atmosfer ve grotesk mimariyle muazzam harmanlanmış hali olarak büyülü bir aşk hikâyesi şeklinde izleyiciye sunulmuş. 



AŞKIN METAFİZİĞİ

Filmin konusu kısaca şöyle; Monte Carlo'da tatilde olan zengin Amerikalı yaşlı dul bir kadının yardımcısı olarak çalışan, 20'li yaşlarının başında saf bir genç kız, 42 yaşında ki İngiliz  Maxim de Winter adlı zengin, yakışıklı ve gizemli bir adama gönlünü kaptırır. İki hafta süren birliktelikten sonra, onunla evlenmeyi kabul eder. Düğün ve balayından sonra Güney Batı İngiltere’de bulunan Cornwall'daki aile yadigârlarıyla dolu, çok sayıda personel tarafından yönetilen Manderley kır malikanesine giderler. Büyük bir aşkla evlendiği kocasının aslında ilk aşkı olan Rebecca’nın izlerini halen kalbinden ve zihninden silemediğini görür. Ancak genç kadın, kocasını ölmüş bir eşe karşı kaybedecek değildir, zira kendisi artık Mrs. de Winter adını taşıyordur. Netflix'in güncel bir yorumlamayla sunduğu Rebecca'da, derinlemesine ve tutkuyla dolu bir aşka tanık oluyoruz. Genç kadın, büyük bir tutkuyla eşine aşık olduğunun farkındadır. Kocasının bu yönünden güç alarak o da hatıralarda saklanan Rebecca'ya karşı aşk savaşına girer. Burada genç kadını aşk savaşına karşı ateşleyen en önemli etkenin, aslında kocasında bulunan büyük sevgi ve kararlılığın izlerini keşfetmesi olduğunu görüyoruz. Bu unsurların temelinde gerçekte büyük bir içgüdü yatıyor. Immanuel Kant'tan sonraki en büyük Alman filozof olarak anılan ve aynı zamanda Nietzsche'nin de akıl hocası olan Arthur Schopenhauer, Aşkın Metafiziği adlı yapıtında sevgi ve aşkın oluşumunu derin bir felsefe içinde inceler. Kitabında; "Kadınları büyüleyen şeyler, özellikle irade kuvveti, kararlılık ve cesarettir." der. Tıpkı genç kadının kocasında büyülendiği ve cesaret aldığı nitelikler gibi. 

 




NİHAİ AŞKIN ZAFERİ

Genç kadın, Rebecca'ya karşı yenilmemek adına başlattığı aşk savaşına girdiğinde, karşısında en büyük düşmanı olarak evin sadık hizmetçisi olan Mrs. Danvers'ı buluyor. Filmin en büyük kırılma noktalarından birisi olan Mrs. Danvers karakteri, aynı zamanda aşk yolunu tıkayan en büyük engeli teşkil ediyor. Lübnan asıllı Amerikalı şair ve filozof Halil Cibran, milyonlarca satan ve yüzden fazla dile çevrilen klasik eseri Ermiş adlı kitabında, insan faziletlerine dair derin bir felsefi yorum getirir. Kitapta; uzun yıllar kendisine yurt olan Orphalse halkından ayrılırken Ermiş (El Mustafa), El Mitra'nın sorması üzerine Aşk'tan da bahseder. Şöyle ki; "Aşk sizi çağırdığı vakit, onu takip edin, yolları zorlu ve sarp olsa da." der. Rebecca filminde de genç kadının Ermiş'te bahsedilen yolu izlediğini görüyoruz. Konağın sadık hizmetçisi Mrs. Danvers karakterinin, genç kadının karşısına çıkardığı tuzaklara ve tüm engellere rağmen, her zorluğu göze alıp büyük bir kararlılıkla aşkına koştuğu görülüyor.




SONSUZ AŞK

Maxim de Winter'a sonsuz bir aşkla bağlı olan eşi Mrs. de Winter, ilişkilerinin en zor anlarında dahi kocasına ilk günkü kadar yoğun bir aşkla ve tutkuyla bağlıdır. İspanyol filozof José Ortega y Gasset, Sevgi Üstüne - Bir Konuya Çeşitli Yaklaşımlar adlı kitabında; "Sevgi,  zaman  içine  yayılır;  insan,  bir  mıknatıstan  çıkan  kıvılcımlar  gibi  yanıp  sönen  ani  anlar  ya  da  kopuk  kopuk  zamanlar  dizisi  içinde  sevmez;  sevgiliyi  sürekli  olarak  sever." der. Mrs. de Winter karakteri de, José Ortega y Gasset'in bahsettiği gibi sınırsız bir aşk fırtınası, sürekli bir sevgi içerisindedir.




TEKİNSİZ MEKAN ANLATISI

Amerikalı aktör Armie Hammer ve İngiliz aktris Lily James'in başrolünü paylaştığı Netflix yapımı Rebecca, gizem ve romantik türleri sevenlerin beğenerek izleyeceği türde bir film. İzleyiciyi etkisi altına aldığı olağanüstü gotik atmosferi, masalsı sahneleri ve gizemli yapısıyla modernize bir tekinsiz mekân anlatısı sunuyor. 


İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Kaynakça:

José Ortega y Gasset, Sevgi Üstüne - Bir Konuya Çeşitli Yaklaşımlar, çev. Yurdanur Salman, İstanbul:  Yapı Kredi Yayınları, 1996

Arthur Schopenhauer, Aşkın Metafiziği, çev. Selahattin Hilav, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2020

Halil Cibran, Ermiş, çev. Firdevs İdil Kurtulan, İstanbul: Olimpos Yayınları, 2020


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder