1 Kasım 2020 Pazar

ALTIN KÜRE ÖDÜLLÜ BİR MEDYA İMPARATORLUĞU HİKAYESİ "SUCCESSION"

 



TRAGEDYANIN DOĞUŞU

Jesse Armstrong'un yaratıcısı olduğu beIN CONNECT'te yayınlanan Amerikan HBO kanalının dizisi Succession, Altın Küre ve BAFTA ödüllü muhteşem bir yapım. Avustralyalı "Medya İmparatoru" lakaplı aile Murdoch'ların hayatından esinlenilen Succession, ultra zenginlik ve gücün getirdiği büyük yükün altında ezilen bir ailenin yaşamını konu alıyor. Her bölümde ayrı bir sansasyona imza atan New York'lu medya imparatoru Logan roy ve çocukları, büyük bir güç savaşı içerisinde karanlık bir kaosun içerisine sürükleniyorlar. Başrolündeki İskoç oyuncu Brian Cox, Succession'daki performansıyla 77. Altın Küre Ödülleri'nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı. Ayrıca dizi Altın Küre Ödülleri'nde “En İyi Dizi/Drama” ödülünü de kucakladı. Kendi alanında bir çok ödül ve başarıya imza atan Succession, aynı tarzdaki klişe hikayeleri konu alan yapımlardan bıkanların kesinlikle kaçırmaması gereken kara mizah ağırlıklı muhteşem bir dram dizisi.



DİZİNİN KONUSU

Roy'lar, New York'taki “Waystar Royco” isimli medya imparatorluğuna sahip olan çok güçlü bir ailedir. Şirketin başındaki baba Logan Roy’un sağlık sorunları yaşamasıyla, aile içinde ve şirket içinde tüm güç dengeleri sarsılır. Aile fertleri bir anda kendilerini şirketin başına geçmek için çabaladıkları ezeli bir rekabet içerisinde bulur. Ancak Logan Roy da, tahtını terk etmeye niyetli değildir.

Oyuncuları arasında; Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Alan Ruck, Nicholas Braun, Hiam Abbass ve Arian Moayed yer alıyor.




OEDIPUS KOMPLEKSİ

İsmini Antik Yunan mitolojisindeki bir karakterden alan Oedipus karmaşası, psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un araştırmalarında önemli bir yere sahiptir. Freud'un teorisine göre (kısaca); ebeveyni sahiplenme ve safdışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamına denir. Ailenin babası Logan Roy'un yerine geçmek için çabalayan evlatların anlatıldığı dizinin alt metninde aslında bu komplekse değiniliyor. Ayrıca dizi, William Shakespeare'in en önemli tragedya eserlerinden birisi olan Kral Lear'ın unsurlarını da taşıyor. 




HANEDANLIĞIN GÖRKEMİ

Hayranlarının 3. sezonunu sabırsızlıkla beklediği Succession dizisi; para, güç, kontrol, rant kavgası ve bunların getirdiği zaafların ekseninde ilerleyen güçlü bir anlatı ortaya koyuyor. Kara mizah ağırlıklı bir dram dizisi olan Succession'da, ağırlıklı olarak karakterler arasındaki güç oyunları ve taht kavgasına tanık oluyoruz. Bu da dizinin alt metninde, Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin "Güç İstenci" olgusunun yattığının bir göstergesi. Succession, kaliteli ve farklı yapım arayanların kaçırmaması gereken bir dizi.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder