25 Kasım 2020 Çarşamba

HÜKÜMDARLIĞIN İHTİRASLI PERDE ARKASI "THE CROWN"



ÇELİKTEN BİR İRADE

Tüm zamanların en büyük bütçeli dizilerinden birisi olan The Crown, Kraliçe II. Elizabeth'in hükümdarlığındaki siyasi çalkantılara ve yirminci yüzyılın ikinci yarısına yön veren tarihsel olayları konu alıyor. Tacın sadece kraliçenin omuzlarına değil, aynı zamanda bütün hanedanlık ailesine ağır bir manevi yük bindirdiği anlatılıyor. İngiltere Kraliçesi, bir yandan oradan oraya savrulan hanedanlık üyeleriyle uğraşırken, öte yandan halkın gözünde bir modern zamanlar miti haline gelen Lady Diana'nın skandallarıyla, "Demir Leydi" lakabıyla bilinen Margaret Thatcher'la ve bir kelime sihirbazı aynı zamanda hazır cevap ustası olan Sir Winston Churchill gibi dişli politikacılarla baş etmeye çalışıyor.  


HANEDANLIĞIN AĞIR GÖLGESİ

Geniş bir zaman diliminin anlatıldığı dizinin, her sezonunda kraliçenin yaşamındaki zaman dilimleri ve tarihsel dönemlerden seçilmiş konular anlatılıyor. Buradaki anlatım biçimi edebiyattaki “Nehir Roman” ya da "Irmak Roman" olarak da bilinen türden geliyor. Dizinin merkezinde tıpkı Nehir romanın önemli örnekleri; Roman Rolland'ın "Jean Christophe"u, Roger Martin Du Gard'ın “Thibault’lar”ı ya da Marcel Proust'un "Kayıp Zamanın İzinde" yapıtlarındaki gibi dönemlere ayrılan biyografik bir anlatım yer alıyor. Bu anlamda dizinin yaratıcısı İngiliz Peter Morgan, müthiş titiz bir çalışma ortaya çıkartmış. Öyle ki dizi süresince izleyici, sadece kraliyet ailesinin parıltılı hayatına değil aynı zamanda perde arkasında yer alan gizli ve bilinmeyenlerine de tanık oluyor. 



DİZİNİN KONUSU

Kraliçe II. Elizabeth'in tarihe yön veren hayat hikayesinin işlendiği dizide, Kraliçenin hükümdarlığındaki aile ilişkileri, siyasi rekabetler ve tarihsel olaylar biyografik türde anlatılıyor. 
Dizinin oyuncuları arasında; Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Helena Bonham Carter, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Gillian Anderson ve John Lithgow gibi ünlüler yer alıyor.




HÜKÜMDARIN TACI 

Her sezonu 130-140 milyon dolar arası bütçeyle çekilen Netflix yapımı The Crown, tüm zamanların yapılmış en pahalı dizilerden birisi. Dizi sadece İngiltere kraliyet ailesinin hayatına odaklanmakla kalmıyor, her bölümünde ayrı bir heyecan ve gizem barındırıyor. Gizemli protokollerin ve saklı sırların anlatıldığı yapımda, hanedanlığın getirdiği şaşalı hayatın arkasındaki zor hayat koşulları ve skandallar muhteşem bir görsel atmosfer eşliğinde izleyiciye aktarılıyor. Biyografi ve dram türündeki yapımlardan hoşlanıyorsanız, The Crown dizisini kesinlikle kaçırmayın.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder