9 Kasım 2020 Pazartesi

ABD TARİHİNE POSTMODERN BİR BAKIŞ "WATCHMEN"

 


SÜPER KAHRAMANLAR EVRENİ

Amerikan HBO yapımı Watchmen adlı mini dizi, İngiliz çizgi roman yazarı Alan Moore ve sanatçı Dave Gibbons'ın HUGO, LOCUS VE EISNER ödüllü 1986 tarihli aynı adlı çok satan eserinden uyarlandı. Hayranlarının büyük beğenisini toplayan dizi, 72. Emmy Ödülleri'nde 11 ödül alarak kendi alanında bir rekor kırdı.  Watchmen izleyicilere, Amerikan tarihine fantastik ve bilim kurgu türlerinin harmanlandığı alternatif bir anlatı evreni sunuyor. Televizyon dizisi, orjinal çizgi roman serisinin 30 yıl sonrasında gerçekleşen olayları konu alıyor. Bir yandan süper kahramanların kendi kabuğuna çekildiklerini, adaleti ve düzeni sağlama görevini ise süper güçleri olmayan bir kadın polisin üstlendiğini görüyoruz. Irk çatışması, Amerikan polis teşkilatındaki yozlaşma, sokakları ele geçiren kaos ve bunun getirdiği iç savaşa sürükleniş fantastik bir üslupla seyirciye sunuluyor. Aksiyon ve macera türü severlerin beğenerek izleyeceği bir yapım. Ancak öncesinde Zack Snyder'in yönettiği 2009 yapımı filmini izlemekte veya çizgi romanı okumakta fayda var. Çünkü alt metninde Doktor Manhattan gibi karakterlerin güçlerine kavuştuğu Manhattan Projesi, Atom Çağı ve Soğuk Savaş dönemleri işleniyor. 





DİZİNİN KONUSU

Süper kahramanların suçlu olarak kabul gördüğü alternatif bir evrende geçen dizide, gizemli bir cinayet davasının izini süren karakterler bir anda kendilerini büyük bir kaosun ortasında buluyor.

Yaratıcılığını Damon Lindelof'un üstlendiği dizinin oyuncuları arasında;  Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Jean Smart, Sara Vickers ve Jeremy Irons yer alıyor.



KAMERA ARKASI

- Dizi, Zack Snyder'in 2009 film uyarlaması yerine 1986 tarihli çizgi romanının devamı niteliğindedir. 

- Ozymandias karakterinin bilgisayarına erişmek için "Ramses II" şifresi kullanılıyor. Antik çağda Ozymandias, Mısır firavunu II. 
Ramses'in Yunanca'daki adıydı.

- 9 bölümden oluşan dizi, Amerikan HBO kanalına bölüm başına 15 milyon dolara mâl oldu.


FANTASTİK BİR MACERA

Fantastik ve bilim kurgu türlerinin harmanlandığı Watchmen, izleyiciyi alternatif bir tarihsel evrene doğru heyecan dolu bir yolculuğa çıkartıyor. Macera ve aksiyon severlerin büyük beğeniyle izleyeceği dizi, olağanüstü görsellere sahip muhteşem bir yapım. Özellikle dizide Sister Night lakabıyla anılan Angela Abar karakterine hayat veren Amerikalı oyuncu Regina King, kesinlikle görmeye değer.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder