29 Nisan 2021 Perşembe

BABA SONSÖZ: MICHAEL CORLEONE’NİN ÖLÜMÜ

 



COPPOLA’DAN DESTANSI BİR BAŞYAPIT

Francis Ford Coppola’nın kullanılmamış sahneleriyle yeniden kurguladığı Godfather 3, yeni adıyla The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone yıllar sonra tekrardan dijital platformlarda gösterime girdi. Coppola, Mario Puzo’nun Baba (The Godfather) kitabının 50. yılına özel yeni baskısına bir önsöz kaleme almıştı. Burada Mario Puzo ile birlikte; üçüncü filmin adı konusunda The Death of Michael Corleone olmasını istediklerini ve son filmin üçlemenin bir parçası değil, ilk iki filme sonsöz şeklinde bir bölüm olmasını istediklerini belirtmişti. Ancak bu isteklerini kabul ettirmek için yeterli güce sahip olmadıklarını da dile getirmişti. Yıllar sonra Francis Ford Coppola, yapım şirketi Paramount Pictures’ın izni ve desteği üzerine hayaline kavuştu ve çıkartılmış sahnelerin eklendiği yeniden restore edilmiş ve düzenlenmiş “The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone” serinin hayranlarına sunuldu. Sinema tarihinin en ünlü ve en çok ödüllü epik anlatılarından birisi olan Godfather serisi, geçmişe yolculuk yapmak isteyen izleyicilerin kaçırmaması gereken destansı bir yapım.



FİLMİN KONUSU

Mario Puzo’nun aynı adlı roman serisinden uyarlanan filmde; altmışlı yaşlarına gelmiş olan Michael Corleone, yeraltı dünyasından çekilerek ailesinin suç dünyasıyla olan bağlarını koparacak ve Vatikan’ın sahibi olduğu bir şirkete ortak olarak yasal iş yapan bir aile haline getirecektir. İmparatorluğuna yeni bir halef arayan Michael Corleone, varisi olarak yeğeni Vincenzo "Vincent" Mancini seçer. Ancak Vincent, Michael’ın abisi Sonny’nin oğludur ve onun gibi öfkesine yenik düşen bir yapıya sahiptir.

Usta yönetmen Francis Ford Coppola imzalı filmin oyuncuları arasında; Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach, Joe Mantegna, George Hamilton, Bridget Fonda ve Sofia Coppola gibi ünlü isimler rol alıyor.



AİLE HER ŞEYDİR

Godfather serisi, kirli ilişkiler ve suç imparatorluğu ağıyla kurulu bir yapıt olduğu kadar, içerisinde aile kavramı ve akrabalık ilişkilerinin de detaylı bir şekilde işlendiği güçlü bir tragedyadır. Burada Mario Puzo, aile kavramını yarattığı Corleone ailesi üzerinden kan bağı mefhumu ve soy ağacı çerçevesinde detaylı bir şekilde Godfather serisinde işler. Serinin her bölümünde aile kavramının önemi ve ehemmiyeti vurgulanır. Özellikle de; Fyodor Dostoyevski’nin çok parçalı aynı zamanda aile ilişkilerini derinlemesine psikolojik ve felsefi bir alt yapıyla irdelediği Karamazov Kardeşler kitabı, Godfather’ın alt yapısını oluşturur. Godfather’da baba Don Vito Corleone’nin ölümü sonrasında Corleone kardeşler arasında yıkıma doğru giden psikolojik gerilim, Baba Fyodor Pavloviç Karamazov’un ölümü sonrasında Karamazov kardeşler arasında gerçekleşen psikolojik gerilim ve buhranı andırır. Üçüncü filmde artık baba olan Michael Corleone’nin, hayattaki tek servetinin çocukları olduğunu anlaması bu kavramın altını bir kere daha çizer. Michael Corleone filmin açılışında başpiskoposla (Gilday) yaptığı antlaşmadan sonra çocuklarına yazdığı mektupta; “Bir babanın dünyadaki tek serveti çocuklarıdır. Paradan ve kudretten daha önemlidir. Sizler benim hazinemsiniz.” diyerek onların önemini vurgular. Bu sözler aslında; üçüncü filmin ve tüm Godfather serisinin temelini özetliyor. Seride, baba yerine geçen her bireyin bir yandan gücü kontrol etmeye çalışırken, öte yandan da aileyi bir arada tutmak için çabaladığı ve bu uğurda yıkıma kadar gittiği görülüyor.



BORGİALAR

Michael, kökü Avrupa geleneklerine dayanan Vatikan şirketi Immobiliare’nin antlaşması için Vatikan’da köşeye sıkıştırılınca “Borgialara geri döndük” diyor. Burada aslında, içlerinden iki tane Papa çıkaran tarihteki ilk ve en büyük suç ailelerinden birisi olan Borgia Ailesi kast edilmektedir. Ayrıca; Mario Puzo’nun Borgia Ailesini konu alan “Aile (The Family)” adında bir romanı vardır. Seride bir yandan güce olan açlık ve tutku irdelenirken öte yandan da o gücün getirdiği yıkım ve hazin son trajik bir anlatıyla izleyiciye sunuluyor. Sokakların hâkimiyetini eline akmak isteyen suç baronlarının rekabet dolu güç oyunlarına tanık olduğumuz Godfather serisi, güçlü bir felsefeyi temeline alır. Alman felsefesinin en büyük filozoflarından Friedrich Nietzsche, yaşamın en temel gerçeği olarak adlandırdığı bir düşünce öğretisi olan Güç İstenci‘nde, canlıların daha fazlası olmak ve hâkimiyeti elinde bulundurmak için arzuladığı güdüyü işler. Bu felsefi öğretinin ve düşüncenin, Godfather serisinin temelinde olduğu ve bu kavram üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Üçüncü filmde karakterlerin güç üzerine yapılan; “Güç, gücü olmayanları yıpratır.” ve “Yeni eskiyi devirir, bu doğaldır.” gibi atıflar da bunun bir göstergesidir. Çıkartılmış sahnelerin eklenerek yeniden kurgulanan dram ve suç türündeki epik film The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone, kesinlikle kaçırılmaması gereken klasik bir yapım.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder