15 Nisan 2021 Perşembe

ALTIN KÜRE ÖDÜLLÜ BİR ANTİKAHRAMAN DİZİSİ “MR. ROBOT”

 


MODERNİZE BİR ROBIN HOOD

Yaratıcılığını Sam Esmail’in üstlendiği @beIN CONNECT ’te yayınlanan Mr Robot, En iyi drama dalında Altın Küre sahibi ve Oscar Ödüllü başrol oyuncusu Rami Malek’e En İyi Aktör dalında Emmy Ödülü kazandırmış son yılların en başarılı yapımlarından birisi. Psikolojik gerilim ve dram türündeki Amerikan suç dizisi, kapitalist sisteme ve tüketim toplumuna eleştirel anlatı sunan bir alt metne sahip. Ayrıca her bölümünde, bu konudaki referans filmlere sözlü ve görsel atıflar içeriyor. Ana hikayede; çoklu kişilik bozukluğundan muzdarip olan genç bir bilgisayar mühendisinin, yeraltı hacker grubuna katılarak dünyanın en büyük şirketler topluluğuna kafa tuttuğu ilginç bir hikaye anlatılıyor. Ancak bunun yanı sıra, izleyiciyi bölümler arasında karakterin kaotik zihnine doğru sürükleyerek, karanlık olan bilinçaltında derin bir yolculuğa çıkartıyor. Bu da gerçeklik ve hayal evreninin iç içe geçtiği ve ayırt edilemediği sanal bir anlatı evrenini ortaya koyuyor. Yönetmenin muhteşem bir sinematografik anlatım eşliğinde sunduğu dizide, plan sekans olarak adlandırılan tek planda çekilen aksiyon yüklü uzun sahneler, izleyiciye uzun süre etkisinden çıkamayacağı gerilim yüklü bir atmosfer sunuyor. Her sahnesinde ayrı bir heyecanın hüküm sürdüğü polisiye gerilim dizisi Mr Robot, sizleri tansiyonu yüksek gizemli bir yeraltı dünyasının içerisine davet ediyor.



DİZİNİN KONUSU

Görünenin arka yüzünde dünya, yüzde birlik zengin kesimin yüzde birindeki zenginlerden oluşan E-Corp adlı global şirket tarafından yönetilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu hastalığından muzdarip olan Elliot Alderson, gündüzleri siber güvenlik şirketinde mühendis olarak çalışan, geceleri ise bilgisayar korsanlığı yapan bir gençtir. Eliot’ın yolu bir gün, kendilerine F. Society diyen yer altı hacker grubunun lideri Mr. Robot’la kesişir. Eliot’ın gruba katılmasını isteyen Mr. Robot, ona tek görevlerinin E-Corp’u devirmek olduğunu söyler.  Ancak E-Corp’u da parmağında oynatan Dark Army adında karanlık bir örgüt vardır. Bu tehlikeli örgütün arkasında ise gizemli lider White Rose vardır.

Dizinin oyuncuları arasında; Rami Malek, Christian Slater, Carly Chaikin, Martin Wallström, Portia Doubleday, Michael Cristofer, Grace Gummer, BD Wong ve Stephanie Corneliussen yer alıyor.




İKTİDARIN GÖZÜ “BEYAZ GÜL”

Dizide Zhi ZHang karakteri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Devlet Güvenlik Bakanı olmasının yanı sıra karanlık örgüt Dark Army’nin tehlikeli lideri Beyaz Gül/White Rose’dur. Kurduğu derin istihbarat sayesinde her yerde ve herkesten haberdar oluyor. Ayrıca arka kapıda yürütülen tüm gizli planları da detayıyla biliyor. Çünkü tüm gizliliğe hükmeden kendisi. Fransız filozof Guy Debord, kapitalizmle biçimlenen tüketim bağlarının ülke ve ideoloji ayrımı yapmaksızın bir gösteri egemenliği oluşturduğunu anlattığı Gösteri Toplumu’nda “Gizlilik bu dünyaya hükmeder, öncelikle de tahakkümün sırrı olarak.” der. Burada kurulan yapının alt metninde Debord’un bahsettiği mesajın yer aldığını görüyoruz. White Rose karakteri, Dark Army adlı karanlık örgüt sayesinde “Big Brother” vari sürekli gören bir göz imgesi çiziyor. Alman tarihçi ve hukuk profesörü Michael Stolleis, her şeyi gören göz’ün tarihte taşıdığı sembolik ve simgesel anlamları Yasanın Gözü adlı kitabında hukuk açısından inceler. Kitabında eski mısır uygarlığından günümüze kadar geçen tarihsel süreçte göz ikonografisini derinlemesine irdeliyor. Gözün insanlığa daima bir sır olarak görünmesinin yanı sıra, denetleyici bir mekanizma oluşturduğundan bahseder. Tıpkı Dark Army sayesinde gücü ve denetimi elinde tutan ve bu anlamda gözü sembolize eden White Rose karakterinin yaptığı gibi.



 GÖLGE ARKETİPİ

Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biri olan ve analitik psikolojisinin kurucusu olarak anılan Carl Gustav Jung, Gölge Arketipi'nde her bireyin bir gölgeye sahip olduğunu ve bilinçli bir şekilde gölgenin ne kadar az farkındaysak, gölgenin o kadar kara ve yoğun olduğunu çünkü bastırdığımız ruhsal içeriği asla düzeltemeyeceğimizden bahseder. Dizideki karakter Elliot Alderson’da Jung'un bahsettiği gölgenin ne kadar karanlık ve yoğun olduğunu görüyoruz. Öyle ki Elliot’un bastırılmış bilinçaltından ortaya çıkan ve onu karanlık dünyaya sürükleyen gölgesi Mr Robot’ta olduğu gibi. Aslında gölge kavramı psikolojinin devlerinden uzun yıllar evvel Çocuk Edebiyatı’nda ortaya çıkar. İlk olarak Danimarkalı yazar Hans Cristian Andersen tarafından masallarda görülen bu kavram, daha sonrasında onu takip eden meşhur Robert Louis Stevenson’ın “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde” romanı, Oscar Wilde’ın “Dorian Gray’in Portresi” ve Italo Calvino’nun “İkiye Bölünen Vikont” eseri gibi örneklerde güçlenir.



KAMERA ARKASI

-Çekimleri; Manhattan, Coney Island Kensington Brooklyn ve Queens civarında gerçekleşti.

-Elliot karakterinin meşhur siyah kapüşonu, oyuncu Rami Malek’in kişisel gardırobundan seçildi.

-Oyuncu Rami Malek, 164 oyuncu arasından seçildi.

- Yapım ekibi Elliot karakterinin zihinsel bozukluklarını doğru bir şekilde yansıtabilmek için psikiyatriste danıştı.



MONOPOLY ADAMI

Fight Club, American Psycho, Who Am I ve Pulp Fiction gibi kült yapımların izinden giden Mr Robot, bir nevi Robin Hood’luk yaparak adalet arayışı içerisine giren bir gencin hikayesini konu alıyor. F. Society adlı hacktivist grup, Monopoly Man figürlü Guy Fawkes maskeleri takıyor. Bu maskeler hem V for Vendetta filmine bir saygı duruşu sergiliyor, hem de kapitalizmin işleyişi üzerine kurulu olan masa oyunu Monopoly üzerinden eleştirel bir anlatı unsuru taşıyor. Güçlü oyuncu kadrosu ve mükemmel sinematografik görüntülere sahip anlatımıyla, sizi benzersiz bir dünyanın içerisine götürecek 4 sezonluk bir gerilime hazır olun.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder