26 Haziran 2020 Cuma

KARANLIK CEVHER (HIS DARK MATERIALS) (1. SEZON İNCELEMESİ)


PARALEL EVRENLER ARASI YOLCULUK

İngiliz yazar 'Philip Pullman'ın çok satan fantastik roman serisinden uyarlanan 'His Dark Materials', paralel evrenler arasında seyahat edebilen iki çocuğun hikayesini konu alıyor. 'HBO' ve 'BBC ONE'nin ortak yapımı olan dizinin yönetmen koltuğunda 'Zoraki Kral' (Kings Speech) filminin Oscar Ödüllü yönetmeni 'Tom Hooper' oturuyor. Fantastik tutkunlarının beğeniyle izleyeceği 'His Dark Materials', sadece gençlere hitap etmekle kalmıyor içerdiği macera, gizem ve aksiyon itibariyle her yaştan izleyici kitlesini içerisine çekebilecek türde bir yapım.



'KARANLIK CEVHER' KONUSU:

Yetim bir genç kız olan Lyra, en yakın arkadaşının kaçırılması sonucunda kendisini bir anda maceranın içerisinde bulur. Lyra'ya verilen gizemli bir altın pusula sayesinde paralel evrenler ve gizemli dünyalara doğru olağanüstü bir yolculuğa çıkar.
Dizinin oyuncuları arasında; 'Dafne Keen', 'James McAvoy', 'Ruth Wilson', 'Kit Connor', 'Amir Wilson', 'Ariyon Bakare' ve 'Leanne Holder' yer alıyor.



RUHLAR VE GÖLGE ARKETİPİ

Lyra ve dostları, bu dünyaya alternatif bir paralel evrende inanılmaz bir serüvene atılırlar. Bu evrende her insanın yanında 'İblis' (Daemon) denen bir hayvan yer alır. Daemonlar, insanlar nereye giderse her daim yanındadır çünkü onlardan uzaklaştıkları veya aralarındaki bağ koptuğu anda her ikiside ölür. Burada bahsedilen 'İblis/daemon' aslında bir nevi piskoljideki insanın gölgesini temsil ediyor. Gölge, insanın bilinç altındaki karanlık tarafıdır. Analitik psikolojinin kurucusu ve derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisi olan 'Carl Gustav Jung' 'Gölge Arketipi'nde şöyle der; “Herkes bir gölgeye sahiptir, bu gölge bireyin bilinçli yaşamında ne kadar az içeriliyorsa, o kadar kara ve yoğun olur.” Jung'un kendi terminolojisinde bahsettiği karanlık gölgeyi, dizideki karakterlerin  ruh durumuna göre oluştuğunu görüyoruz. Karakterlerin kişilikleri veya bilinçleri ne durumdaysa 'İblis/daemon'ları da ona göre biçimleniyor. Örneğin kötü karakterlerin 'İblis/daemon'ları, yılan gibi tehlikeli ve vahşi hayvanlardan oluşuyor.




HAYVANLARIN KONUŞMASI VE FABLLAR

Dizideki bir başka ayrıntı ise insanlara bağlı 'İblis/daemon'ların insan gibi konuşması ve iletişim kurması. Yaratık, hayvan ya da diğer canlıların insan gibi konuşup insana dair özellikleri ortaya koyması geleneği fabllara dayanır. 'His Dark Materials'in yazarı 'Philip Pullman' bu geleneği kurduğu fantastik evrende devam ettirmiş ve ortaya çok güzel bir iş çıkmış. Hayvan Fabllarının en önemli temsilcileri Yunan masalcı 'Ezop', Fransız yazar 'Jean de La Fontaine' ve  Hintli fabl yazarı 'Beydeba' bu türün öncüleridir.




'His Dark Materials' fantastik tür severler ve farklı diyarlara yolculuk etmek isteyen herkese hitap ediyor. 50 milyon Euro gibi büyük bir bütçeye sahip olan yapım, görsel efektleri ve çarpıcı görselleriyle izleyiciyi adeta büyülüyor.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder