6 Ocak 2017 Cuma

10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane


2008 yılındaki Cloverfield filminin neslinden gelen, yönetmeni Dan Trachtenberg, yapımcıları arasında J.J. Abrams’ın bulunduğu ve Whiplash filmiyle tanıdığımız Damien Chazelle’in senaryo ekibinde yer aldığı “10 Cloverfield Lane” düşük bütçeli (15 Milyon Dolar) Stüdyo Korku-Gerilim türünde bu sene öne çıkan yapımlar arasında.



ÖLÜLER EVİNE SEYAHAT
Kıyamet günü ve sığınak temaları üzerinden yürüyen hikâyesi film boyunca gerilimin devamlı olarak katlandığı bir yapıya sahip. Michelle (Mary Elizabeth Winstead) adlı kadının trafik kazası sonrası kendisini bir sığınakta içeride Howard (John Goodman) adlı bir delinin hayal üstü hikâyelerinin (Kimyasal saldırı olduğu ve sığınakta kalmaları gerektiği) gerçekçiliğini sorgulayan ve üçüncü bir kişi Emmet’ın (John Gallagher Jr.) arasında bulur. Kapatılma zamana ve karakteristik yapıya bağlı olarak insan psikolojisi üzerinde farklı etkilere yol açar. 1794 yılında Xavier De Maistre adlı yazar 42 gün süren ev hapsine mahkûm edilir ve Odamda Yolculuk adlı klasiği olan eser yazar. 1981 Nobel Edebiyat ödülü sahibi Elias Canetti; 25 bin kitabın bulunduğu bir eve kendini kapatır ve dış dünyadan izole edilmiş bir hayat kuran adamın hikâyesini anlattığı eserin adını Körleşme koyar. Bu eserin ismi bile dış dünyanın hayatımızdaki öneminin ne büyük olduğunu çok iyi özetler.


PSİKOPATOLOJİ DERSİ
Yunan mitolojisinde Kyklopların (tepegöz) en meşhuru Polyphemos Sicilya kıyısına çıkan Odysseus’u ele geçirir ve 12 tane ekürisiyle birlikte mağarasına kapatarak girişe dev bir kaya koyar. John Goodman’ın canlandırdığı Howard karakteri sinema tarihindeki psikopat karakterlere bir yenisini ekliyor. Bu karakter ve film bir bakıma usta yazar Stephen King’in 1987’de yazdığı Misery eserini anımsatıyor. Misery’deki Anni Wilkes ve Conspiracy Theory’de Mel Gibson’ın canlandırdığı Jerry Fletcher karakteri arasında gidip gelen Howard, izleyicinin kafasında sürekli olarak soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Film içerisinde birçok konuyu barındıran senaryosu sizi düşünce içerisinde düşünceye sevk ediyor ve rakiplerine fark atarak gerilim türüne yeni bir bakış getiriyor.
İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder