28 Temmuz 2022 Perşembe

LEZZET TUTKUNLARINA KEYİFLİ BİR YOL HİKAYESİ “ŞEF (CHEF)”

 


Keyifli bir yol hikâyesi olan Şef (Chef), özellikle yemek tutkunlarının ve lezzet gurmelerinin kaçırmaması gereken renkli bir yapım. Amerikalı ünlü film yapımcısı Jon Favreau’nun yazıp-yönettiği ve başrolünü üstlendiği bu dram-komedide, özellikle Fransız, Latin Amerika yemek kültürü ve ikonik sokak tatları ağırlıkta olmak üzere dünya mutfağının eşsiz tatlarını izleyiciye leziz bir görselle sunuyor. Ailecek hem gülecek hem de zevkle izleyebileceğiniz muhteşem bir yol hikayesi olan bu yapımda; BAFTA ve Altın Küre ödüllü Amerikalı aktör Robert Downey Jr., Oscar ödüllü usta oyuncu Dustin Hoffman, BAFTA ödülü sahibi Amerikalı aktris Scarlett Johansson ve birçok kez Emmy ve Altın Küre'ye aday gösterilmiş olan Kolombiyalı ünlü oyuncu ve model Sofía Vergara gibi yıldız isimler yer alıyor. Ayrıca genç kuşağın sosyal medya kullanımını ve dijital iletişim platformlarını ironik bir dille eleştiren ve mizahi bir dille ele alan filmde, baba-oğul arasındaki sıkı bağı ve dostluk-arkadaşlık ilişkisini bir rol model ebeveyn kavramı altında seyirciye samimi ve sıcak bir üslupla aktarıyor. Bu nedenle de Chef filmi, çocukların ve yetişkinlerin bir arada eğlenerek izleyeceği tutku dolu bir aile filmi olma özelliğini barındırıyor.



FİLMİN KONUSU

Lüks bir restoranda çalışan baş aşçı olan Carl Casper, kendi mutfağına ait yemeklerinde tam bir ustadır. Ancak lokantanın sahibi Riva, kendi menüsüne bağımlı olarak çalışmasını ve sadece seçtiği yemekleri yapmasını ister. Carl’ın yaratıcılığı, Riva’nın isteklerine bağlı olarak çalıştıkça, yemeklerinin lezzeti ve yaratıcılığı düşüşe geçer. Ünlü bir gurmenin kendisini eleştirmesiyle kariyeri tükenme noktasına gelir ve çareyi eski eşinin teklifini kabul etmekte bulur. Yanına sevimli oğlu Percy ve iş arkadaşı Martin'i de alarak, bir yemek karavanı satın alır ve şehir şehir gezerek macera dolu yeni bir hayata atılır.

Filmin yıldız isimlerden oluşan oyuncu kadrosunda; Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, John Leguizamo, Bobby Cannavale, Emjay Anthony, Sofía Vergara, Oliver Platt, Amy Sedaris, Russell Peters, Chase Grimm, Jose C. Hernandez, Alberto Salas, Alfredo Orti ve Daniel Palacio gibi ünlü isimler bulunuyor.



 

 

AŞKIN YOLU BİR

Lübnan asıllı Amerikalı şair ve filozof Halil Cibran, milyonlarca satan ve yüzden fazla dile çevrilen klasik eseri ‘Ermiş’ adlı kitabında, insan faziletlerine dair derin bir felsefi yorum getirir. Kitapta; uzun yıllar kendisine yurt olan Orphalse halkından ayrılırken Ermiş (El Mustafa), El Mitra'nın sorması üzerine Aşk'tan da bahseder. Şöyle ki; "Aşk sizi çağırdığı vakit, onu takip edin, yolları zorlu ve sarp olsa da." der. Chef filminde de; ayrılmış olsalar da halen birbirlerini seven Carl ve Inez karakterlerinin Ermiş'te bahsedilen yolu izlediğini görüyoruz. Immanuel Kant'tan sonraki en büyük Alman filozof olarak anılan ve aynı zamanda Friedrich Nietzsche'nin de akıl hocası olan Arthur Schopenhauer, ‘Aşkın Metafiziği’ adlı yapıtında sevgi ve aşkın oluşumunu derin bir felsefe içinde inceler. Kitabında; "Kadınları büyüleyen şeyler, özellikle irade kuvveti, kararlılık ve cesarettir." der. Tıpkı Inez’in, başına onlarca sorunlar geldiği halde hiç yılmayan ve vazgeçmeyen eski kocası Carl’da olduğu gibi. Bu cesaret ve kararlılık, genç kadının kocasında büyülendiği ve etkilendiği niteliklerin başında gelir.



 

KAMERA ARKASI NOTLARI

-Jon Favreau, Kore-Meksika taco kamyonu Kogi'nin yaratıcısı olarak öne çıkan Koreli-Amerikalı ünlü bir gurme ve şef olan Roy Choi’den eğitim aldı ve yemekler yaptı. Choi, Favreau'yu bir haftalık yoğun Fransız mutfak eğitimine gönderdi; burada Favreau, bıçak becerilerini geliştirdi ve sos yapmayı öğrendi. Choi, "Onu mutfağa getirdim ve bir şekilde uyum sağladı", diyor ve ekliyor; "Ona bir kasa frenk soğanı, bir kasa kırmızı soğan ya da iki kasa avokado soymak gibi birkaç test yaptım. Sırf konsantrasyonunun, becerilerinin ve yeteneklerinin nasıl olduğunu ve bunlarda ne kadar ustalaştığını görmek için onu test ettim. Gerçekten de bunun bir parçası oldu."  Bu filmin yayınlanmasından 5 yıl sonra, Favreau ve Choi, Netflix'te bir yemek pişirme/belgesel programı olan ‘The Chefs Show’da (2019) yeniden bir araya geldi.

-Filmdeki barbekü yeri, öğleden önce düzenli olarak satılan ve içeri girmeyi bekleyen uzun müşteri kuyruklarının olduğu Austin, Teksas'taki ‘Franklin's BBQ'dir.

- Filmde Austin, Teksas'taki Franklin BBQ'den Aaron Franklin rol alıyor. Kendisi, En İyi Şef: Güneybatı kategorisinde James Beard Ödülü'ne layık görüldü.

- Jon Favreau'nun gerçek hayatta hiç dövmesi yoktur. Bununla birlikte, birçok şef (Favreau'yu film için eğiten şef Roy Choi da dahil), yemek pişirme zanaatlarına olan bağlılıklarını göstermenin bir yolu olarak dövmeler yaptırıyor, bu yüzden de Favreau özgünlük adına bazılarını geçici olarak yaptırdı.




ŞEFLERİN USTASI CARL

İzleyiciyi sıra dışı ve eşsiz bir lezzet dünyasına götüren; komedi-dram ve macera türündeki Şef (Chef) filmi, kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yolculuk hikâyesi sunuyor.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Kaynakça:

José Ortega y Gasset, Sevgi Üstüne - Bir Konuya Çeşitli Yaklaşımlar, çev. Yurdanur Salman, İstanbul:  Yapı Kredi Yayınları, 1996

Arthur Schopenhauer, Aşkın Metafiziği, çev. Selahattin Hilav, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2020

Halil Cibran, Ermiş, çev. Firdevs İdil Kurtulan, İstanbul: Olimpos Yayınları, 2020

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder