4 Mayıs 2021 Salı

ANTİK MISIR EFSANELERİ VE FİRAVUNUN LANETİ; “PARANORMAL”

 



FİRAVUNUN LANETİ

Netflix’in korku, gerilim ve dram türündeki orijinal dizisi Paranormal, Mısırlı yazar Dr. Ahmed Khaled Tawfik'in dünya çapında 15 milyondan fazla satan roman serisinden uyarlandı. Netflix tarafından yapılan ilk Mısır dizisi olma özelliğini taşıyan yapım, 1960’lı yıllarda doğaüstü olayları araştıran şüpheci bir hematoloji doktorunun hikâyesine odaklanıyor. Her bölümünde farklı bir gizem konusu işlenen Paranormal dizisinde, izleyici Antik Mısır’ın efsaneleri, firavunları ve mitolojik yaratıklarının yer aldığı kurgusal bir evrene doğru soluksuz bir yolculuğa çıkıyor. Ana karakter Dr. Refaat Ismail’in; hayatının merkezine Amerikalı mühendis Edward A. Murphy, Jr.’ın, başarısızlıklar ve hataların sebeplerini inceleyen çeşitli özdeyişlerden oluşan “Murphy Kanunları”nı koyması, dizideki tekinsiz havayı ve gotik atmosferi daha da arttırıyor. 



DİZİNİN KONUSU

Hematolog olan Dr. Refaat Ismail, doğaüstü olaylara şüpheyle yaklaşmaktadır. Geçmişinden gelen bir hayaletin onu rahatsız etmesi üzerine, istemeden de olsa kendini çeşitli mistik ve gizemli olayı araştırırken bulur.

Yaratıcılığını Mısırlı film yapımcısı ve yönetmen Amr Salama’nın üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda; Ahmed Amin, Reem Abd El Kader, Samma Ibrahim, Razane Jammal, Karla Maatouk, Aya Samaha, Philip Shahbaz, Nick Shakoour ve Rushdi Al Shami yer alıyor.



KAMERA ARKASI

-Dizinin başrol oyuncusu olan Ahmed Sayed Amin, aslında bir stand-up komedyenidir.

- Dr.Ahmed Halid Tawfik, romanlarının beyazperdeye uyarlanmasını  hep hayal etmişti.

- Paranormal serisinin yazarı Dr. Ahmed Khaled Tawfik, ilk Arap korku yazarı olarak kabul edilmesinin yanı sıra gençleri okumaya teşvik eden kişi olarak biliniyor.



ANTİK MISIR EFSANELERİ

Hayaletler, mumyalar, salgın hastalık ve bir dizi efsanevi yaratığın kol gezdiği türde sürükleyici bir hikayeye sahip olan Paranormal dizisinde, ruhun başka bir vücuda geçmesi olarak adlandırılan metampsikoz doktrini ve şeytan çıkartma ritüeli işleniyor. Burada kitap serisinin yazarı Dr. Ahmed Khaled Tawfik’in, aslında korku unsurları olarak Eski Mısır efsanelerini ve geleneklerinden yararlandığı görülüyor. Bunlardan birisi de vücuttan iblis kovma sembolü. Göstergebilim, etnoloji ve halkbilim alanlarında yirminci yüzyılın önde gelen bilim adamlarından Rus Biçimci Vladimir Propp’un Masalın Biçimbilimi yapıtı, masal incelemelerinde ve anlatı çözümlemesi alanında önemli kaynakların başında gelir. Propp kitabında, Eski Mısır’da şeytanın bedene yerleşmesine inanılan simgenin halen sürdüğünü belirtir. Netflix dizisinde de, bu Eski Mısır korku öğesinden yararlandığı görülüyor. Korku ve gerilim türündeki yapımlardan hoşlanıyorsanız, gotik atmosfere sahip bu gizemli diziyi kesinlikle kaçırmayın.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder