12 Mayıs 2021 Çarşamba

KADİM SÜPER KAHRAMANLAR “JUPITER’S LEGACY”

 



JÜPİTER’İN MİRASI

İskoç çizgi roman sanatçıları Mark Millar ve Frank Quitely’nin aynı adlı çizgi roman serisinden uyarlanan Jüpiter’in Mirası (Jupiter’s Legacy), Netflix orijinal yapımı olarak platformdaki yerini aldı. Başta sıradan bir süper kahraman dizisi algısı yaratsa da, aslında bundan çok daha fazlasını vaat ediyor. Ana hikaye ve flashback olmak üzere iki koldan yürüyen hikaye anlatımında, sinematografik anlamda kullandığı mükemmel çerçeve oranı ve yarattığı görsel atmosfer izleyicinin özellikle derinden etkiliyor. Ayrıca izleyiciyi Amerikan tarihinde geçmişe doğru nostaljik bir zaman yolculuğuna çıkarttığı flashback kısımlarında önemli tarihsel dokunuşlar yapıyor. Şöyle ki; başta izleyiciyi Sanayi Devrimi’yle büyük bir ekonomik güce ulaşmış olan Amerika’ya yolculuk yaptırdıktan sonra, devamında gelen bölümlerde Kuzey Amerika ve Avrupa’yı derinden etkileyen ve dünyanın geri kalanında da yarattığı ekonomik bunalım nedeniyle yıkıcı etkileri olan Büyük Buhran (The Great Depression) dönemine sürüklüyor. Sonrasında kapitalist sistem içerisine kapılan Amerikan gençliğinin yaşadığı yozlaşma ve yıkım, karakterler üzerinden ele alınıyor. Hikayeyi işleyişi bakımından Jupiter’s Legacy dizisi; İngiliz çizgi roman yazarı Alan Moore ve sanatçı Dave Gibbons‘ın, ABD tarihine postmodern bir bakışla farklı türde bir anlatı evreni oluşturduğu 1986 tarihli grafik roman Watchmen'in izinden gittiği aşikar. Her ne kadar Watchmen kadar güçlü bir alt yapıda olmasa da; süper karakterler üzerinden sorgulanan insani değer yargıları, kahraman miti ve sosyo-psikolojik tespitlerin bulunduğu destansı anlatımıyla Jüpiter’in Mirası son dönemin başarılı bilim kurgu uyarlamalarından birisi olarak yerini alıyor.



DİZİNİN KONUSU

Dünyanın en güçlü süper kahramanlarının ilk nesli, dünyayı koruma görevini çocuklarına teslim eder. Acaba yeni nesil genç süper kahramanlar, kötülüklerin dünyaya saldırıya geçtiği dönemde insanlığı koruyabilecek midir?

Amerikalı senarist ve film yapımcısı Steven S. DeKnight’ın yaratıcılığını üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda; Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Andrew Horton, Elena Kampouris, Mike Wade, Matt Lanter, Richard Blackburn, David Julian Hirsh, Tyler Mane, Meg Steedle, Ian Quinlan, Tenika Davis ve Gracie Dzienny yer



DESTANSI BİR SÜPER KAHRAMAN DİZİSİ

Netflix’in orijinal yapımı olan Jupiter’s Legacy dizisi, alt metnindeki siyaset felsefesi, kuşak çatışması ve tarihsel anlatı bakımından yetişkin seyirci kitlesine hitap ettiğini söylemekte fayda var. Ancak fantastik, aksiyon ve bilim kurgu türü seven gençlerin de beğeniyle izleyeceği bir macera yapımı.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder