18 Ocak 2021 Pazartesi

YER ALTI DÜNYASINA FANTASTİK BİR YOLCULUK "CHILLING ADVENTURES OF SABRINA"

 



KARANLIKLAR PRENSESİ SABRINA

Doksanlı yılların popüler dizisi Sabrina The Teenage Witch'in (1996–2003) karanlık versiyonu olan Chilling Adventures of Sabrina, yarı cadı ve yarı insan bir genç kızın macera dolu hayatını konu alıyor. Amerikalı illüstratör George Gladir ve sanatçı Dan DeCarlo'nun çizgi romanından uyarlanan Netflix dizisi, fantastik ve korku severlerin kaçırmaması gereken gotik atmosfere sahip karanlık bir yapım. Başta dizi genç izleyici kitlesine hitap ediyor görünse de, aslında içerisinde yer alan onlarca mitolojik sembol ve metafor sayesinde yetişkinlerin de beğenerek izleyeceği bir korku-gerilim macerası sunuyor. Ayrıca dizide yaratılış destanlarından gotik edebiyata, okültist yazarlardan tarihsel metaforlara ve çeşitli mitsel sembollere varıncaya kadar sayısız kaynağa gönderme bulunuyor. Bu da diziyi emsallerinden ayırıyor ve izleyiciye benzersiz bir fantastik anlatı sunuyor.



DİZİNİN KONUSU

Yarı insan ve yarı cadı olan Sabrina Spellman, Greendale'de bir Cenaze evi işleten Halaları Zelda ve Hilda, kedisi Salem ve kuzeni Ambrose ile birlikte yaşamaktadır. Ancak bir gün vefat etmiş babasının aslında karanlıklar dünyasının efsanevi büyücüsü Edward Spellman olduğunu ve kendisinin de önemli bir soydan geldiğini öğrenir. Sabrina artık, bir yandan ölümsüz cadıların ve büyücülerin gittiği yer altı dünyasındaki Gizli Sanatlar Akademisi adlı yeni okuluna alışmak ve diğer yandan ise ölümlülerin dünyasına ayak uydurmak zorundadır. Fakat karanlıklar lordu Lucifer'in Sabrina için korkunç planları vardır.

Yönetmenliğini Roberto Aguirre-Sacasa'nın yaptığı dizinin oyuncuları arasında Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto, Chance Perdomo, Michelle Gomez, Jaz Sinclair ve Tati Gabrielle yer alıyor.




KIYAMETİN ŞAFAĞI

Sabrina'nın kuzeni Ambrose, Sabrina'nın arkadaşı Harvey'e çizgi roman okumaktan hoşlandığını ve sevdiği yazarların; Alan Moore, Neil gaiman ve Grant Morrison olduğunu söyler. Bu illüstratörler cehennem tasviriyle popülerleşmiş eseleri yaratan çizerlerdir. Büyücülerin akademide buluşmak için gittiği kulübün ismi Dorian'ın Gri Odası yani İngiliz yazar Oscar Wilde'ın Dorian Grey'in Portresi kitabından bir alıntı. Sabrina büyücülerin gittiği kulübe ilk girdiğinde Alman besteci Ludwig van Beethoven'ın Ayışığı Sonatı/Moonlight Sonata çalmaktadır. Ayrıca dizideki karakterlerin isimlerinde de gotik ve korku edebiyatındaki popüler yazarlara saygı duruşu sergileniyor. Örneğin Sabrina'nın gittiği Gizli Sanatlar Akademisi'nin yöneticisi Peder Faustus Blackwood'un ismi, korku edebiyatı türüne hayalet öyküleriyle katkılar yapan yazar Algernoon Blackwood'tan alıntıdır. Ayrıca Akademinin Kardeşler adıyla anılan okul yönetimindeki öğretmenlerin isimler Arthur Machen, Catherine Carswell, Howard Phillips Lovecraft, Ambrose Bierce ve Shirley Jackson'da korku edebiyatının en ünlü yazarlarının isimleridir. Sabrina'nın akademiden arkadaşları Prudence, Dorcas ve Agatha adındaki Tuhaf Kızkardeşler/The Weird Sisters, William Shakespeare'in Macbeth eserindeki cadılar üçlüsüdür. Sabrina'nın onları çağırmak için kullandığı büyü, doğrudan Macbeth'teki cadıların konuştuğu satırlardan alınmıştır. 


GÖLGELERİN KADINI

Cadı Sabrina, insanlara her daim yardım elini uzatan bir karakter. Muzip ve haylaz da birisi olan bu karakterin aslında alt metninde sergilediği feminist tavırlarla güçlü kız imajı çiziyor. Sabrina'nın kedisi Salem ise ismini; Şubat 1692 ile Mayıs 1693 arasında cadılık suçlamalarının gerçekleştirildiği Salem Cadı Mahkemeleri'nden alıyor. Cesur kız Sabrina, dizide yer altı dünyasına yaptığı korkusuzca yolculuklar sırasında, cehennemi eserlerinde detaylıca tasvir eden İtalyan ozan Dante Alighieri ve Rönesans ressamı Hieronymus Bosch'tan alıntılar gözlemleniyor. 




PANDORA'NIN KUTUSU

Cesur cadı Sabrina, dünyaya musallat olan dehşetlerden sonuncusu Boşluk/The Void adlı kozmik dehşeti durdurmak için Pandora'nın Kutusu'nu alır ve boşluğun içerisine girer. Boşluk adlı kozmik ortama girdiğinde Sabrina'nın her iki yanında Ters Perspektif/Reverspective akımının öncüsü Hollandalı çizer M. C. Escher'in eserleri belirir. Elinde tuttuğu kutu ise; Antik Yunan mitlerinde adı  geçen, içinde kötülüklerin bulunduğu rivayet edilen sihirli kutu "Pandora'nın Kutusu"dur. Ayrıca kasabadaki gençlerin buluştuğu Dr Cerberus adlı mekanın sahibi, ismini Yunan Mitoloji'sindeki Cehennemi yöneten Hades'in, ölüler dünyasına açılan yer altı dünyasının kapısında bekleyen 3 başlı cehennem bekçisi köpekten alıyor. Netflix yapımı Chilling Adventures of Sabrina, fantastik ve korku severlerin beğenerek izleyeceği bir yapım. Sinema tarihine ait filmlerden alıntılar yapılarak nostaljik anlar yaşatılan dizide, eski yapımında halalarını oynamış olan oyuncuların yeni dizide de tekrar ortaya çıkması seriyi severlere oldukça duygusal anlar yaşatıyor. 

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder