22 Aralık 2021 Çarşamba

KENNETH BRANAGH’TAN DRAMATİK BİR YAPIM “BELFAST”

 




DOKUNAKLI VE DUYGUSAL BİR HİKÂYE

Dünya prömiyerini 2 Eylül 2021’de 48. Telluride Film Festivali‘nde yapan film, 2021 Toronto Uluslararası Film Festivali‘nde (Oscar’ın habercisi olan) “Halkın Seçimi Ödülü”nü kazanarak Akademi Ödülleri’nin iddialı yapımlardan birisi olacağını şimdiden müjdeledi. Yazar-Yönetmen Kenneth Branagh’ın kendi çocukluğuna dayanan yarı otobiyografik filmi “Belfast”, 1960’ların Kuzey İrlanda’sının siyasi çalkantılı ve bir o kadar dokunaklı öyküsünü aktarıyor. Küçük bir çocuğun gözünden bir dönemin panoramasını çizen yönetmen; dehşet ve vahşetin umutsuzluğa yol açan kapısını, sevginin masumiyeti üzerinden duygusal bir dille irdeliyor. Altmışların sonlarında başlayan Kuzey İrlanda Sorunu (The Troubles) ve iç savaşların patlak verdiği şiddet olaylarını merkezine alan yapımda, işsizlik meselesi ve Protestan-Katolik dini çatışmasını çarpıcı bir anlatımla izleyiciye sunuyor. Tüm bu kaosun ardında ise, aile bağlarının güçlü yanlarını ve komşuluk ilişkilerinin önemini vurguluyor. Sinematografik bakımdan renk kullanımı her ne kadar geçmiş ile günümüz arasında bir ayrım yapmak için kullanılsa da; ümitsizliğin içerisine hapis olmuş toplumun, Hollywood’un umut aşılayan sinemasına giderek gerçek hayattan uzaklaştığını ve renkli aynı zamanda mutlu bir ana sadece burada kavuşabildiklerini gösteriyor.




FİLMİN KONUSU

Belfast filmi; ailesi Kuzey İrlanda’nın Belfast kentindeki işçi sınıfından gelen küçük birçocuk olan Buddy’nin, 1960’ların kargaşalı ve bir o kadar çalkantılı dönemini hazin bir dille anlatıyor.

Oyuncu kadrosunda; Jude Hill, Lewis McAskie, Caitriona Balfe, Jamie Dornan,  Ciarán Hinds, Josie Walker, Freya Yates ve OscarAltın Küre ve Tony Ödülü sahibi usta aktris Judi Dench yer alıyor.



SEVGİNİN GÜCÜ

Belfast doğumlu yönetmen Kenneth Branagh’ın yanı sıra, filmin çeşitli üyeleri de aslında Belfast doğumlu; Jamie DornanCiarán Hinds ve Josie Walker. Film barındırdığı tüm dramatik ve duygusal unsurlarına rağmen, içerisine serpiştirilmiş kara-mizah ve ironik göndermelerle izleyiciyi her yönden etkisi altına alan bir yapım. Dram ve komedi severlerin beğeniyle izleyeceği dönem filmi Belfast, kesinlikle kaçırılmaması gereken epik bir şaheser.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder