25 Nisan 2020 Cumartesi

'DAKKA’NIN GETTOLARINDA NEFES KESEN BİR KURTARMA OPERASYONU: EXTRACTION'





Chris Hemsworth' un başrolünde yer aldığı bol aksiyonlu macera filmi Extraction, Netflix platformunda yayına girdi. Extraction filmi; (Marvel'in süper kahramanları Avengers serisi ve Kaptan Amerika filmleriyle gönüllerde taht kuran yönetmen Russo kardeşlerden) Anthony Russo'nun yazdığı 'Ciudad' adlı grafik romanından uyarlandı. Ayrıca Russo kardeşlerin yapımcılığını da üstlendiği film, Bangladeş'in tehlikeli sokaklarında şiddetin kol gezdiği ve çatışmaların hiç durmadığı bir atmosferde geçiyor. Ara sokaklardan çıkıp ana karakter üzerine saldıran çocuklar, 2003 yapımı Tanrı Kent (City of God) filmindeki Brezilya'nın Rio de Janeiro gettolarında saldıran küçük çocuk gangsterleri anımsatıyor. Aksiyon dozu öylesine artıyor ki; kendinizi filmin akışına kaptırıyor ve her an ara sokaktan fırlayarak ortaya çıkan bir çete üyesi sanki ana karakterin değil de üzerinize atlayacakmış hissine kapılıyorsunuz. Ayrıca kovalamaca sahnelerindeki uzun plan-sekanslar kesinlikle görmeye değer.




EXTRACTION KONUSU:

Hindistan'ın hapiste tutulan uyuşturucu baronu Ovi Mahajan Sr'ın 14 yaşındaki oğlu Ovi Mahajan, Dakka'nın Pablo Escobar'ı olarak anılan uyuşturucu baronu Amir Asif tarafından kaçırılır. Hapisteki baba oğlunu kurtarmaları için anlaşma yapar ve paralı asker Tyler Rake, Ovi Mahajan'ı kurtarmak için Bangladeş'in başkenti Dakka'ya gönderilir. Kurtarma operasyonu sırasında Ovi Mahajan, paralı asker Tyler'ın geçmişiyle hesaplaşmasına ve onu maceranın kalbine çekmesine neden olur.

Amerikalı dublör Sam Hargrave'in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu, adeta aksiyon filmi nasıl çekilir dersi Extraction’ın senaryosu Anthony Russo'ya ait. Oyuncuları arasında; Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Shivam Vichare, Piyush Khati, Randeep Hooda, Golshifteh Farahani, David Harbour ve Sam Hargrave yer alıyor.



SAVAŞ TERTİPLERİ

Tyler'ın Bangladeş'te tanıştığı Ovi Mahajan, Tyler'a kaybettiği oğlunu anımsatır ve bir tür iç hesaplaşmasına girmesine neden olur. Bu aynı zamanda Tyler ve Ovi Mahajan arasında bir tür bağ oluşmasını sağlar; Tyler, Ovi Mahajan'ı bir nevi oğlunun yerine koyar ve kurtarma operasyonu bu noktadan sonra Tyler için farklı bir anlama bürünür. Amerikalı postyapısalcı filozof ve siyaset felsefecisi olarak tanınan, 'Kaliforniya Üniversitesi'nde 'Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat' dalında profesör olan Judith Butler, 'Savaş Tertipleri' adlı kitabında ABD güdümlü savaşları ve savaş algısının ne türde bilinçle yönetildiğine odaklanan kuramsal makalelerini içerir. Butler, savaş döneminde "Kimlerin hayatı kurtarmaya ve savunmaya değer hayatlar olarak görülür, kimlerin hayatı görülmez?" sorusunu irdeler. Cevap olarak yası tutulabilir ve tutulamaz hayatlar olarak ikiye ayrıldığını aktarır. Bu soruyu; 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin basında ve medyada dolaşan isimleri, fotoğrafları ve hayat hikayeleri üzerinden cevaplayarak devam ettirir. ABD'li olmayan şahıslar için çok daha az, kaçaklar ve göçmenler gibi kişiler içinse hemen hemen hiç yas tutulmadığını söyler. Bu durum Butler'ın yorumuna göre çok önemli bir meseledir. Extraction filmindeki kurtarma operasyonuna dönecek olursak; paralı asker Tyler, ABD'li olmamasına rağmen Ovi Mahajan'ı (tıpkı Judith Butler'ın kitabında vurguladığı üzere) kurtarılması gereken hayatlar sınıfına koyar. 



BAŞKALARININ ACISINA BAKMAK

Filmdeki karakter Ovi Mahajan, sert asker Tyler'ın 6 yaşında kaybettiği oğlunu hatırlatır ve duygulanarak geçmişiyle tekrardan hesaplaşmasına neden olur. Bu süreçte izleyici de flashback’ler eşliğinde bu duygusal bağa dahil oluyor ve benimsemesine sebep oluyor. Dünyaca tanınan ABD'li eleştirmen, yazar ve aynı zamanda 20. yüzyılın en etkili düşünürlerinden birisi olan Susan Sontag, Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği 'Uluslararası Af Örgütü Konferansı'ndaki konuşmasından ve fikirlerinden yola çıkarak yazdığı 'Başkalarının Acısına Bakmak' adlı deneme kitabında; "Hafıza, acı verici olsa da, ölülerle kurabileceğimiz tek bağdır." der. Sontag'ın kitabında bahsettiği bu bağa, filmde flashback’ler eşliğinde hafızasına girdiğimiz Tyler karakteri sayesinde görüyoruz.


KAMERA ARKASI

Hindistan'ın Amhedabad şehrinde çekilen filmde flashback’lerde gördüğünüz çocuk ise Chris Hemsworth'ün gerçek hayattaki oğlu. Chris Hemsworth'un rolünün hakkını kesinlikle mükemmel bir şekilde verdiği Extraction filmi, macera ve aksiyon severlerin beğeniyle izleyeceği bir yapım. 

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder