21 Mayıs 2017 Pazar

Kesinlikle izlenmesi gereken 10 bilim kurgu filmi


Sinema severlerin ilgiyle izleyeceği 10 bilim kurgu filmini sizin için Efe TEKSOY derledi.




2001 Uzay Macerası (2001 Space Odyssey) (1968)

Bir grup primat/maymun ıssız bir yerde kavga ettikleri sırada yanıbaşlarında siyah bir taş belirir. Bu taş primatların alet kullanmasını belirleyecek ve evrimin en önemli adımlarından birisi olan akıl kullanımını başlatacaktır.  Bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, uzay gemisi siyah taştan gelen sinyalleri alır. Sinyaller Jüpiter gezegenine gitmektedir. İşareti takip eden astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jüpiter’ gezegenine vardıklarında HAL 9000 adlı dünyanın en gelişmiş yapay zekası ile baş başa kalırlar. HAL 9000’in iki astronot için ilginç planları vardır. Arthur C.Clarke’ın aynı isimli romanından uyarlanan film. 1968 yılında efsane yönetmen Stanley Kubrick tarafından yönetildi. Başrollerinde Keir Duella ve Gary Lockwood bulunuyor. Film, Kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli olması sebebiyle 1991 yılında ABD Ulusal Film Arşivi’ne alındı.


THE MATRIX (1999)


Yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson, gecelerini ‘Neo’ takma adıyla bilgisayar korsanlığı yaparak geçirir. Ummadığı bir anda Morpheus ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında Matrix adında bir bilgisayar simulasyonu olduğunu öğrenir. Morpheus, Neo’yu Matrix’ten kurtarır ve ona kurtarılma nedenini anlatır. Neo bir anda kendisini gerçek dünya ile hayal dünya arasında bulur. Wachowski kardeşlerin yazıp yönettiği film ‘72. Akademi Ödülleri Töreni’nde 4 Oscar aldı. Bütçesi 100 milyon dolar olan yapım dünya çapında 463 milyon dolar gişe yaptı. 



Başlangıç (Inception) (2010)


Dom Cobb, usta bir hırsızdır. Uzmanlık alanı ise insanların rüya gördükleri an bilinç altlarına girerek orada bulunan gizli bilgileri çalmaktır. Dom’un bu yeteneği onu uluslar arası bir kaçak konumuna sokmuştur. Ona içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için son bir iş teklifi gelir. Eğer bu işin üstesinden gelirse hayatını geri kazanacak, kaçak durumundan kurtulacaktır. Ama bu görev imkansıza yakındır. Filmin yönetmenliği ve senaryosu Christopher Nolan’a ait. Oyuncuları arasında Leonardo Di CaprioJoseph Gordon LevittMarion Cotillard, Ellen Page ve Michael Caine bulunuyor.


Ben Robot (I Robot) (2004)


2035 yılında robotlar insan yaşamında büyük bir rol oynamaktadır. İş hayatından, ev işlerine,  ulaşımdan, polis teşkilatına kadar robotlar gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İnsanların, robotlara güveni tamdır. Hiçbir şekilde robotların insanlara zarar vermeyeceğine inanmaktadırlar.Tek bir kişi hariç. Chicago polis teşkilatından Del Spooner robotlara hiçbir şekilde güvenmez. Del Spooner, bir cinayet davası üstlenir, bu davada katilin robot olduğundan şüphelenir. Şimdi herkesin gözü Spooner’ın üzerindedir. Başrolünde Will Smith’in oynadığı filmin oyuncuları arasında Bridget MoynahanShia LaBeoufSimon Baker ve James Cromwell bulunuyor. Yönetmen koltuğunda Alex Poyras’ın oturduğu filmin senaryosu Akiva Goldsman ve Jeff Vintar’a ait. Film 3 büyük bilim kurgu yazarından birisi olan Isac Asimov’un aynı isimli kitabından uyarlandı. 



Yarının Dünyası (Tomorrowland) (2015)


Zeki ve bilime meraklı Casey, bulduğu bir ipucu sonucunda ‘Yarının Dünyası’ adlı gizemli ve esrarengiz bir yerin var olduğunu öğrenir. Casey, Frank adlı eski bir mucit ile güçlerini birleştirerek yeri sadece sayılı kişi tarafından bilinen ‘Yarının Dünyası’nı bulur. Ama buldukları bu gizemli yer hayal ettiklerinden çok daha farklıdır. Başrollerinde George Clooney ve Britt Robertson’ın bulunduğu filmin yönetmen koltuğunda ‘İnanılmaz Aile’nin yönetmeni Brad Bird bulunuyor. 


Azınlık Raporu (Minority Report) (2002)


Yönetmenliği Steven Spielberg’e ait olan film bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in öyküsünden uyarlandı. 2045 yılında suç ve cinayet, henüz işlenmeden teknolojik aletler kullanan polisler tarafından engellenmektedir. Dedektif John Anderton polis biriminin başındadır. Her şeyin yolunda gittiği bir anda John Anderton’ın kusursuz işlediğine inandığı sistem aniden tersine döner. Polis teşkilatı, John Anderton’ın peşine düşer. John bir anda kendisini suçlu konumunda bulur. Filmin başrollerinde Tom CruiseColin Farrel ve Kathryn Morris bulunuyor. 


Kader Ajanları (The Adjustment Bureau) (2011)


Efsane bilim kurgu yazarı Philip K. Dick’in kısa öyküsünden uyarlanan film aksiyon ve gerilim dolu bir hikayeyi konu alıyor. ABD’li hırslı politikacı David Norris, güzel dansçı Elise Sellas ile tanıştığında hayatı bir anda değişir. David, Elise’ye aşık olduğu an etraflarında gizemli şapkalı adamlar belirmeye başlar. Şapkalı adamlar ikiliyi ayırmak için ellerinden geleni yapar. David, bu gizemli adamların tüm engellemelerine rağmen sevdiği kadın için her şeyi göze alacak ve kaderini kendisi belirleyecektir. Oyuncuları arasında Matt Damon ve Emily Blunt’ın bulunduğu filmin yönetmenliği ve senaristliği George Nolfi’ye ait.


Lucy (2014)


LucyTaiwan’ın başkenti Taipei’de yaşayan Amerikalı bir kadındır. Erkek arkadaşının etkisiyle kuryelik yapmaya başlar. Bir çantayı Jang adlı Koreli uyuşturucu patronuna götürmesi istenir. Teslimata gittiğinde uyuşturucu tacirleri Lucy’i yakalar. Ardından karnına bir poşet içerisinde sentetik madde yerleştirirler. Artık Lucy’nin görevi karnına yerleştirilen maddeyi teslim etmektir. Ama aldığı bir darbe sonucunda karnındaki madde kanına karışmaya başlar. Kanına karışan bu madde Lucy’e insanüstü güçler verir. Bir anda zekası gelişir ve beyni tam kapasiteyle çalışmaya başlar. Fransız sinemacı Luc Besson’un yazıp yönettiği filmin başrolünde Scarlett Johansson bulunuyor. Filmin oyuncuları arasında, Morgan FreemanMin-Sik Choi ve Analeigh Tipton var.


Deja Vu (2006)


İleri teknoloji ürünü bir sistem olan ‘Deja Vu’ insanların geçmişleri de dahil olmak üzere ve her anını gözlem ve kayıt altına almaktadır. Sistemde görevli ajan Carlin, New Orleans’ta gerçekleşen ve yüzlerce insanın ölümüne sebep olan patlamanın ardından hayatının en önemli soruşturmasına dahil olur. Zamanda geçmişe giderek yaşanan olaylara müdahale etmeye çalışır. Yüzlerce insanın hayatı Carlin’e bağlıdır. Yönetmenliğini Tony Scott’ın yaptığı filmin senaryosu Terry Rossio ve Bill Marsilii’ye ait. Başrollerinde Denzel WashingtonPaula Patton ve Jim Caviezel var.


Dünyalar Savaşı (War Of The Worlds) (2005)


Ray Ferrier, 2 çocuğuyla geçirdiği hafta sonu sırasında gökyüzü aniden kararır ve şimşekler çakmaya başlar. Yağmur yağmadığı halde üst üste aynı yere şimşeklerin çakması herkesi korkutur. Kısa süre sonra tüm elektronik aletler çalışmayı durdurur. Ray’in evinin yakındaki sokakta aniden yer yarılır ve devasa üç bacaklı makineler çıkar. Uzaylıların kontrol ettiği makineler kısa sürede her şeyi yakıp yıkmaya başlar. Bu olay uzaylıların dünyayı ele geçirme istilasıdır. Usta yönetmen Steven Spielberg’in H.G. Wells’in aynı isimli romanından uyarladığı film 198 milyon dolar bütçeye sahip. Başrolüned Tom Cruise ve Dakota Fanning’in oynadığı yapımda Tim RobbinsMiranda Otto ve Justin Chatwin gibi oyuncular bulunuyor.

İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder