15 Ocak 2022 Cumartesi

ÇİÇEKLERİ EVİNİZE GETİREN BÜYÜLEYİCİ BİR ANİMASYON “ENCANTO: SİHİRLİ DÜNYA”


 

OSCAR ÖDÜLLÜ BİR YAPIM

İspanyolcadan gelen Encanto kelimesi, büyü ve cazibe anlamlarına gelir. Bu film de tam olarak bu anlamları yansıtan büyüleyici bir yapım. 79. Altın Küre (Golden Globes) Ödülleri’nde, En İyi Animasyon Film dalında ödül alan Encanto: Sihirli Dünya, 150 milyon dolarlık bütçesiyle izleyiciye görsel bir şölen sunuyor. Ayrıca 94. Akademi Ödülleri’nde ‘En İyi Animasyon Filmi’ dalında Oscar ödülünü kucaklayan animasyon, sihirli bir evde yaşayan olağanüstü bir aile Madrigal’lerin hikâyesini anlatıyor. Madrigal, “Anne” anlamına gelen Latince bir kelimedir. İtalyanca ‘ya "Madrigale"; Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya'da Madrigal kelimesinden türeyerek Rönesans Dönemi’nden gelmektedir. Öykünün merkezinde aile kavramını ve geniş ailelerdeki karmaşık dinamikleri konu aldığını gördüğümüz filmde, ebeveyn olma duygusu ve sevdiklerini koruyan bir anne figürü etrafında döndüğü için soyadı seçiminin rastgele olmadığını görmekteyiz. Konusu Kolombiya'da geçen film, ülkenin kültüründen, toplumundan, sanatından ve müziğinden besleniyor. Kökleri Latin Amerika’da atılmış olan Büyülü Gerçekçilik Sanat Akımı ve bu türün önde gelen ismi 1982 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel García Márquez’in temasını yansıtıyor. Özellikle Disney’in ikonik logosundaki peri tozu kıvılcımlarının, Marquez’in 1967 tarihli "Yüzyıllık Yalnızlık" romanındaki tekrar eden sonsuz sevgi ve umut sembolü olan kelebeklerle değiştirildiğini görüyoruz. Ayrıca filmin Latince seslendirmesini yapan sanatçıların çoğu Kolombiya doğumlu oyunculardan geliyor. 


FİLMİN KONUSU

Enkanto adlı büyüleyici ve sıra dışı bir yerde yaşayan Madrigaller, gizemli güçlere sahip olan sevimli bir ailedir. Mirabel dışında her üyenin sihirli güçlere sahip olduğu bu yuvada, işler karışıp aile tehlike altına girdiğinde tek umutları Mirabel olacaktır.

Yönetmenliğini Jared Bush ve Byron Howard’ın üstlendiği animasyonun orijinal seslendirme kadrosunda; Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo, Mauro Castillo, Jessica Darrow, Angie Cepeda, Carolina Gaitan, Diane Guerrero, Wilmer Valderrama, Rhenzy Feliz, Ravi Cabot-Conyers, Adassa, Maluma ve Rose Portillo yer alıyor.



MÜZİĞİN SESİ

Müzik ve şarkı yoluyla hikâyeler inşa etme geleneğini sürdüren Walt Disney Animation Studios, Enkanto: Sihirli Dünya’da da bu geleneği devam ettiriyor ve Lin-Manuel Miranda'nın sekiz orijinal şarkısı yer alıyor. 2016 Pulitzer Drama Ödülü'nü kazanan Broadway'in “Hamilton”unun kreatörü ve başrol oyuncusu Miranda, 16 dalda aday gösterildiği Tony Ödül Töreni ’nde 11 ödül kazandı ve Disney+’ta yayınlanan versiyonuyla da 12 dalda Emmy ödülüne aday gösterildi. Kolombiya’dan bir hikâyenin müziğini yapmak heyecan verici olduğunu söyleyen usta besteci; “Ritimlerin çoğuna aşina olsam da genellikle Kolombiya'ya özgü farklı bir enstrümantasyon ve orkestrasyon var” diyor ve ekliyor; “En eğlenceli şeylerden biri, müziğin merkezinde akordeonun olması. Tanımadığım sanatçıları yakından tanıma fırsatı bulmak ve bu filmde birlikte çalışma şansına sahip olduğumuz Carlos Vives gibi küçüklüğümden beri hayran olduğum kişilerle birlikte çalışma şansı yakalamak benim için büyük bir zevkti. Tüm bu süreç boyunca Kolombiya müziğine ve kültürüne âşık olup o ortamda çalma fırsatını değerlendirmekle meşgul oldum.”




MADRİGALLERLE TANIŞIN

Filmin yapımcıları, başından beri aile temalı bir hikâye olacağını biliyorlardı ve vakit kaybetmeden bakış açısının aile dinamiklerindeki rolüne odaklandılar. Yönetmen Jared Bush, kendisinin ve ablasının çok farklı deneyimler yaşayarak büyüdüklerini ancak yetişkinliğinde fark ettiğini söylüyor. “O ilk çocuktu.” diyor; “Farklı şeylerle uğraşmak istemesine rağmen jimnastiğe devam etmesi yönünde bir baskı hissetti. Öte yandan ailem bana hep, 'Hayallerinin peşinden git!' derdi. Onun benden farklı yetiştirildiğini anlamakta zorlandım, ta ki şimdi kendi üç çocuğumla yaşadığım deneyimler sayesinde bu durumun doğruluğunu fark edene kadar ama şu an ebeveyn olan benim.” Yönetmen Byron Howard ise şöyle ekliyor, "Ailenizle, kardeşlerinizle aynı evi paylaşsanız da onların neler yaşadığını bilemeyebilirsiniz. Onların bütün başarısızlıklarını bilemezsiniz. Size anlatmadıklarını bilemezsiniz. Kimsenin anlatmadığı aile sırları nelerdir? Bizim için büyüleyici olan buydu.” Elbette izleyicilerin Madrigallerle tanıştırılmasında “Enkanto”nun vaat ettiği canlılık ve sihir yer almalıydı. Lin-Manuel Miranda’nın film için yazdığı sekiz şarkıdan ilki “Family Madrigal”di. Sanatçı, “Moana’da öğrendiğim şeylerden biri elimi kaldırıp “Hikâyenin bu kısmını şarkıyla anlatmalıyız!” demekti” diyor. Miranda ayrıca şunları söylüyor; “Bu ailenin ne kadar karmaşık olduğu düşünüldüğünde, ilk şarkımızın ana karakterimiz Mirabel'i ona âşık olmamızı sağlayacak şekilde tanıtması ve bu büyük ailenin dinamiklerini anlatması gerektiğini fark ettim.”  Disney Animation'ın 1991 yılı klasiği olan “Beauty and the Beast”in Howard Ashman ve Alan Menken imzası taşıyan “Belle” adlı şarkısından esinlenen Miranda, sadece Mirabel'i değil, Madrigal ailesinin bütün üyelerini tanıtan bir şarkı yazdı. “Üç kuşağa dair bilgilerin tümünü içeren bir şarkı eğlenceliydi" diyor Miranda. "O zaman, Stephen Sondheim'ın diyeceği gibi, bir bulmacanın parçaları gibi bir araya getirilmeyi bekliyor. Abuela ile başlayıp diğer kuşaklarla devam ediyoruz.”



KOLOMBİYA’YA SİHİRLİ BİR YOLCULUK

Yapım ekibi; Byron Howard, Jared Bush, Lin-Manuel Miranda ve prodüksiyonun diğer çalışanları ile birlikte bu kültürün içine girmek için Kolombiya'ya kapsamlı bir gezi düzenlediler. Bogota ve Cartagena'nın büyük şehirlerini ziyaret edip kültürlerini keşfetmenin yanı sıra zanaatkarlar, şefler ve mimarlarla bir araya geldiler. Ancak, en çok küçük Barichara kasabasından ilham aldılar. Ayrıca etrafı gezdiren turist rehberi Alejandra Espinosa Uribe, teknik danışman olarak prodüksiyonda çalıştı. Asi saçları ve büyük gözlükleriyle Mirabel karakterinin görünümüne ilham verdi. Bu karakter filmde aile ağacını gösterdiğinde 13 numaradır. Bu rakam aynı zamanda Hristiyanlıkta, Hz. İsa'yı öldürmek için gelen Roma lejyonlarına para karşılığı İsa'nın saklandığı yeri söyleyen Yahuda için ayrılmış olan sayıdır. Bir diğer ayrıntı ise, Abuela karakterinin gerçek adı (İspanyolca’da ‘ruh’ anlamına gelen) Alma’dır. Bu isim onun Madrigal ailesinin ruhu olduğunu ve merhum kocası Pedro’nun ruhunun da sihirli mumun büyüsünün kaynağı olduğunu göstermektedir.

Disney’in 60. uzun metrajlı animasyon filmi Encanto: Sihirli Dünya, sizleri fantastik ve bir o kadar da eğlenceli bir dünyaya davet eden macera dolu bir yapım.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder