31 Aralık 2016 Cumartesi

Inferno-Cehennem


Inferno-Cehennem




Yılın En Gizemli Macera Filmi: Cehennem

75 Milyon dolarlık bütçesiyle merakla beklenen Dan Brown’ın aynı adlı romanından uyarlanan Cehennem (Inferno) filmi vizyondaki yerini aldı. Biyografi filmlerinin usta yönetmeni Ron Howard’ın elinden çıkan filmin senaryosu usta kalem David Koepp’e ait.



Inferno-Cehennem

Genetik mühendisi, milyarder Bertrand Zobrist (Ben Foster), insan neslinin sonunun nüfus artışından geleceğini ve önlem alınmaz ise tüm insanlığın yok olacağını öne sürer. Buna çözüm olarak dünyada veba salgını başlatarak insanların bir kısmını öldürme projesi oluşturmuştur. İnsanlığı bu büyük tehlikeden kurtaracak olan Harvard Üniversitesi Simgebilim profesörü Robert Langdon (Tom Hanks) ise, olanlardan habersiz bir şekilde gözlerini Floransa’daki bir hastanede açar. Başına aldığı darbe yüzünden hafıza kaybı yaşadığı ve peşinde onu öldürmek için hastanede önüne gelen herkesi öldüren bir katilin olduğu içinden çıkılmaz bir durumda bulur. Yardımına Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones) yetişir ve onu kurtarır. Robert Langdon, hastaneden çıktığında cebinde bulduğu İtalyan ressam Boticelli’nin, Dante’nin Cehennem eserinde bulunan cehennem çukurunu gösteren resmi/şifreyi çözmeye çalışır. Şifre Langdon’ı, Zobrist’in insanlığa bulaştıracağı veba salgınına engel olması için anahtar niteliği taşır. Şifre onu Floransa’daki Boboli Bahçeleri ve dar sokaklarının ardından Venedik’te bulunan muhteşem bazilikalarına, eşsiz müzelerine ve son olarak İstanbulAyasofya ile Yerebatan Sarnıcına kadar getirdiği tam bir ölüm-kalım mücadelesinin yaşandığı büyük bir maceranın içerisine sürükler.



Halüsinasyonların Anlamı

Filmde Robert Langdon karakterinin gördüğü halüsinasyonlar (başı arkasına dönmüş falcılar, kaldırımda ateşler içerisinde yanan günahkârlar, yılanların ısırdığı hırsızlar vs) İtalyan ozan Dante Alighieri’nin eseri İlahi Komedya’da insanlar işledikleri günahların türüne göre Cehennem eserinde uygun bölüme ve katlara aktarılmasına değiniliyor.





Cehennem Çukuru
Robert Langdon’ın Cehennem resmini incelediği bölüm bana 17. Yüzyılın en önemli bilim adamlarından birisi olan İtalyan Galileo Galilei’nin, Dante’nin Cehennem eseri üzerine verdiği dersleri anımsattı. Galileo, 1587 yılının sonlarına doğru, daha 24 yaşındayken Floransa Akademisi’nin üyelerine İlahi Komedya’nın ilk eseri olan Cehennem’in biçimi, konumu ve büyüklüğü üzerine dersler vermiştir. Filmde Robert Langdon’ın Boticelli’nin resmi üzerindeki şifreleri çözmeye çalıştığı gibi Galileo’da Dante’nin şiirinde bulunan dizelerdeki dikkatten kaçan şifreleri çözümlemiştir.


Sürükleyici kurgularıyla, temposu ve aksiyon dozu yüksek, Inferno/Cehennem filmi sanat tarihi, polisiye ve gizem/macera severler için kaçırılmaması gereken bir şaheser.
İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder