31 Aralık 2016 Cumartesi

Arrival

Çağın Bilim Kurgu Filmi: Arrival




Arrival

Çinli- Amerikan bilim kurgu yazarı Ted Chiang’ın Hugo ödüllü Story of Your Life (Hayatın Hikayesi) adlı kısa hikâyesinden uyarlanan ve senaryosunu Eric Heisserer’in yazdığı filmin yönetmenliği Prisoners ve Sicario filmlerinden tanıdığımız Denis Villeneuve’e ait. 50 milyon dolar olan bütçesiyle Arrival bilim kurgu başyapıtları arasında yerini almış durumda.


Dilbilimci Dr. Louise Banks (Amy Adams), üniversitede antik dillerle ilgili verdiği ders sırasında dünyanın 12 farklı bölgesine uzaydan devasa büyüklükteki uzay araçlarının indiği haberini alır. İnsanlığın panik olduğu bir anda uzay gemisinden alınan mesaj ABD hükümeti tarafından Dr. Banks’e iletilerek bir yanıt istenir. Ne olduğunun farkına varmaya çalışan Dr. Banks, fizikçi Ian Donnelly (Jeremy Renner) ve uzmanlardan oluşan ekiple birlikte bir anda kendisini hükümet için uzaylılarla temas kurması için görevlendirilmiş bir nevi elçi konumunda bulur. Dilbilimcinin cevaplaması gereken çok önemli bir soru vardır: “Uzaylılar neden dünyaya geldi?”



Zaman İçerisinde Zaman

20. yüzyıl Amerikan edebiyatının en büyük yazarlarından olan hiciv ve kara mizah ustası Kurt Vonnegut Mezbaha No:5 adlı kitabındaki Billy Pilgrim ismindeki karakter zamanda (anlık olarak) geçmişe ve geleceğe yolculuk yapabilme yeteneğine sahiptir. Bu gidiş gelişler sayesinde gelecekten aldığı bilgiyi geçmişteki yaşamında kullanır. Tıpkı filmdeki karakter Dr Louise Banks’in uzaylıların bahşettiği yetenek sayesinde gelecek zamandan aldığı bilgileri geçmişte kullanarak dünyanın kaderini belirlemesi gibi. Kurt Vonnegut’un 1969 yılında yayınlanan romanında yarattığı zaman teması daha sonra birçok film ve kitapta karşımıza çıktı. Amerikalı yazar Audrey Niffenegger 2003 yılında Zaman Yolcusunun Karısı adlı kitabında bu temadan yararlanmıştı. Ardından 2013 yılında Zamanda Aşk isimli filmin yazarı ve yönetmeni Richard Curtis, Vonnegut’un zaman izleğini takip edenlerdendir.




Filmdeki karakter Dr Louise Banks’in uzaylılar için söylediği bu söz. İnsanoğlunun zaman kavramını doğrusal/ lineer biçimde yani düz bir çizgi biçiminde algıladığını vurguluyor. Aslında zaman doğrusal değildir. Zaman; esneyebilir, bükülebilir, genişleyebilir ve daralabilen algı kapasitemizin üzerinde olan karmaşık bir yapıdadır. 2014 yapımı Interstellar filminde Christopher Nolan, bu yapıyı filmde kullanmış ve Vonngeut’un zaman izleği ile birleştirmişti. Arrival’da Dr. Banks’in yaptığı gibi Interstellar filmindeki karakter Cooper, kızı Murph’e verdiği bilgiler sayesinde dünyayı yok olmaktan kurtarılmasını sağlamış ve dünya için yeni bir kader yazmıştı.
Eğer uzaylılarla tanışmak gibi bir deneyim yaşamak istiyorsanız Arrival sizin için kaçırılmaması gereken bir fırsat olacaktır.
İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder