YILIN EN ETKİLEYİCİ ANİMASYONU
Prömiyerini 8 Eylül 2024’te Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan The Wild Robot, Amerikalı yazar Peter Brown‘ın aynı adlı kitap serisine dayanıyor. DreamWorks Animation tarafından üretilen ve Universal Pictures tarafından dağıtılan bu yapım, bir bilim kurgu ve hayatta kalma filmidir. The Wild Robot; izleyiciyi duygusal yönden etkisi altına alacak, sıcakkanlı bir hikaye sunuyor. Bir hata sonucu kendisini vahşi doğada ıssız bir adada bulan Rose adlı robotun, kendisini vahşi doğaya ve buradaki canlılara ayak uydurarak hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Zamanla sevgi ve empati duygularını geliştirmek zorunda kalıyor. Ormanda, yardıma muhtaç canlılara el uzatan Rose, organik sevgi ve empati duyguları olmadan bir kaz yavrusuna annelik yapmak zorunda kalıyor. Fakat zamanla, yapay zekanın bu duyguları geliştirebildiğini ve canlılarla muhteşem bir etkileşime girdiğini görüyoruz.
POST-HUMANIZM ÇAĞI
Animasyonun alt metnine baktığımızda, bizleri transhümanizm ve post-hümanizm tartışmalarına getiriyor. Fransız filozof Michel Serres’in İnsanlanma (hominescence) felsefesi, insanın geleceğini bir erginlenme (adolescence) olarak, çocukluktan yetişkinliğe bir geçiş olarak betimler. İnsanlığın büyüme ve sürekli bir değişim halinde bir nevi öngörülemez bir şeyin eşiğinde olduğunu belirtir. Bu öngörülemezlik içerisinde, yapay zeka ile etkileşimin de olduğunu (The Wild Robot animasyonu sayesinde) görmekteyiz. Yılın en iyi animasyonu olma yolunda emin adımlarla giden The Wild Robot’un adı, şimdiden Oscar tartışmalarında yer almaya başladı.
Orijinal seslendirme kadrosunda; Lupita Nyong’o, Pedro Pascal, Kit Connor, Stephanie Hsu, Matt Berry, Ving Rhames, Mark Hamill, Catherine O’Hara, Alexandra Novelle, Raphael Alejandro ve Bill Nighy yer alıyor.
KAMERA ARKASI VE BİLİNMEYENLER
-Robotların kullandığı ana işlemcinin adı Alpha-113. Grafik tasarım ve karakter animasyonu öğrencilerinin kullandığı California Sanat Enstitüsü’ndeki A113 odasına bir gönderme olarak, aynı zamanda yazar/yönetmen Chris Sanders ve hikâye sorumlusu Heidi Jo Gilbert‘in CalArts’ta eğitim gördüğü odadır.
-Robot’un adı; “Rozzum”dur ve “Rozz” olarak kısaltılmıştır. Filmin dayandığı kitabın yazarı Peter Brown , bunun Çek yazar Karel Capek tarafından yazılan 1920 bilimkurgu tiyatro oyunu “Rossum’s Universal Robots”a bir gönderme olduğunu yazmıştır. Capek ve kardeşi Josef Capek, “robot” kelimesini İngilizce’ye (ve bilimkurguya) soktular. Kelime, “emek” anlamına gelen Slav kökü “robot”tan türetilmiştir. Oyun ayrıca, mekanik bir insanı belirtmek için kelimenin ilk kullanımıydı.
-Filmin sonlarına doğru ayının tilkiye yarın yine onu kovalayacağını söylediği sahne, Richard Pryor’ın Wanted: Live in Concert adlı stand-up komedi şovunda yaptığı bir şakadır.
-Oyuncu Lupita Nyong’o, tamamen animasyon olan uzun metrajlı bir filmde ilk kez seslendirme yaptı.
THE WILD ROBOT
Ailecek izleyebileceğiniz macera, bilim kurgu ve dram türündeki The Wild Robot, sizleri hem güldürecek hem de duygusal olarak derinden etkileyecek bir animasyon.
İyi Seyirler Dilerim
EFE TEKSOY
Kaynakça
SERRES, Michel, İnsanlanma (hominescence), Çev. İlhan Burak Tüzün, İzmir: Livera yayınevi, 2024
SERRES, Michel, Hominescence, Bloomsbury Academic- Bloomsbury Publishing, 13 Jun 2019
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder