19 Mart 2017 Pazar

YAŞAM KÜRÜ (A CURE FOR WELLNESS)


YAŞAM KÜRÜ (A CURE FOR WELLNESS)


Yaşam Kürü açılış sahnesinden itibaren gizem unsurlarını barındırarak ilerleyen güçlü bir yapım. Yönetmen Gore Verbinski, klasik korku sinemasında bulunan müzikleri ve karanlık atmosferi günümüz güncel sinemasına çok güzel uyarlamış. Bu arada; 18 yaş sınırı olduğunu da belirtmek istiyorum. Bu sınır aslında korku unsurlarının ne kadar uçsuz bucaksız olacağını daha baştan izleyiciye veriyor. Özetle mideniz sağlamsa ve korku filmleri seviyorsanız ‘Yaşam Kürü’ sizin için mükemmel bir film. 


FİLMİN KONUSU

Bir şirketin CEO’su olan Pembroke, İsviçre Alpleri’ndeki tedavi merkezine gider. Aynı şirketin çalışanlarından Lockhart, onu geri getirmek üzere yolculuğa çıkar. Tedavi merkezine giden Lockhart, hastalıklardan arındıran kaplıcanın aslında göründüğünden çok daha farklı gizemler barındırdığını görür. Karayip Korsanları ve Halka’nın yönetmeni Gore Verbinski’nin yeni filmi olan ‘Yaşam Kürü’nün bütçesi 40 milyon dolar. Dram, gizem, korku türündeki yapımın oyuncuları arasında Dane Dehaan, Mia Goth ve Jason Isaacs yer alıyor.


BÜYÜLÜ DAĞ

‘Yaşam Kürü’ ‘1929 Nobel Edebiyat Ödülü’ sahibi Alman yazar Thomas Mann’ın ‘Büyülü Dağ (1924)’ romanını temel almış bir yapım. Kitabı okuyanlar benzerliklerin çokça olduğunu görebilir. Yaşam Kürü’nde olduğu gibi ‘Büyülü Dağ’da da bir karakter (Hans Castorp) , İsviçre’deki sanatoryumda bulunan kuzeni (Joacim)’ni ziyarete gider. Ardından orada bulunan doktorlar tarafından hasta olduğuna inandırılır ve kalması için ikna edilir (Tıpkı filmde Lockhart’a yapıldığı gibi). Yaşam Kürü ve Büyülü Dağ arasındaki bir başka benzer tema; çalışanların rahat tavırları. Konu sanatoryumdan çıkmaya geldiğinde ise hiç kimsenin yardım etmemesi/sessiz kalması. Ayrıca filmde Lockhart’ın şifa tankına girdiği sahnede yanında bulunan refakatçinin ‘Büyülü Dağ’ romanını okuduğu görülüyor. Burada yönetmen Gore Verbinski’nin Thomas Mann’a bir nevi saygı duruşu yaptığını söyleyebiliriz


FİLMDE ANLATILANLAR

Ana karakter Lockhart (Dane Dehaan), film boyunca birçok sembol ve rakamlarla karşılaşıyor. Burada yönetmen izleyiciye mesaj veriyor peki nedir bu mesaj?
İlk olarak rakama bakalım: Çalıştığı şirketin toplantı odasına gidebilmek için asansöre bindiğinde 69. Kat rakamı görülür. Daha sonra Lochart’ın elinde tuttuğu mektupta iç içe geçmiş 2 yılanın bulunduğu mühür vardır. Bir başka sembol ise CEO Pembroke’un sanatoryumda kaldığı oda numarasının 609 olması. Burada yönetmenin bize göstermek istediği rakam değil aslında semboldür. 69 sembol olarak iç içe geçmiş 2 yılanı andırır. 


YILANLARIN ANLAMI

Yaşam Kürü’nde bulunan en önemli ve en çok karşımıza çıkan hayvan/sembol yılan. Öyleyse bu yılan(lar) ne anlama geliyor?
-Yılan Tıp sembolüdür (Filmde Sanatoryumun yılan simgesinden oluşmasının sebebi). 
-Bir başka anlamı ölümsüzlük. En eski yazılı eser Gılgamış Destanı’nda yılan insandan ölümsüzlük otunu çalar.(Santoryumun müdürü Heinrich Volmer, ölümsüzlüğe deniz yılanları sayesinde ulaşır)
- Hz. Musa peygambere gönderilen Tevrat’taki öyküde Havva’yı kandıran yılandır (Heinrich Volmer’in küçük kız Hannah’ı kandırması Tevrat’a göndermedir).

İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder