20 Şubat 2017 Pazartesi

AY IŞIĞI- MOONLIGHT



Yönetmenliği ve senaryosu Berry Jenkins’e ait olan Ay Işığı (Moonlight) vizyondaki yerini aldı. Film Tarell Alvin McCraney’in oyun metni olan ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ isimli eserinden uyarlandı. ABD-Miami’nin fakir bölgelerindeki yaşamı gözler önüne seren film iletişim kurmakta zorlanan siyahi bir gencin sert ve acımasız bir mahallede verdiği yaşam mücadelesi anlatılıyor. Bence yönetmen geçen yıl Oscar’a damga vuran ırkçılık karşıtı tartışmayı çok iyi değerlendirmiş ve bunu avantaja dönüştürmüş. Öyle görünüyor ki Berry Jenkins bu sene Oscar’dan bolca ödülle ayrılmayı kafaya koymuş. 


AY IŞIĞI (MOONLIGHT)

Filmin konusu: Miami’nin fakir ve hayatta kalması çok zor olan mahallesinde ihmalkar annesiyle yaşayan Chiron, siyahi bir gençtir. Çocukluğu, içine kapanık olduğu ve çevresine uyum sağlayamadığı için sıkıntılarla geçer. Annesinin uyuşturucu bağımlısı olması her şeyi daha da zorlaştırır. Gençliğinde, cinsel eğilimleri sebebiyle etrafındaki yaşıtları tarafından kötü muamele görür. Yetişkinlik dönemlerinde ise uyuşturucu satıcılığı  yapar.


3 Dönem 3 Hayat

‘Ay Işığı’ filmi toplumda kendine yer edinmeye çalışan bir insanın hayatını 3 farklı zamana bölerek izleyiciye sunuyor. Yönetmen Berry Jenkins, verdiği röportajlarda her bir oyuncunun diğerine etki etmemesi için farklı teknikler kullandığını belirtiyor. Onlardan birisi Chiron karakterini oynayan 3 oyuncunun çekimler süresinde hiç tanışmaması ve karşılaşmaması. Aynı yöntem filmde Chiron’un yakın arkadaşı Kevin karakterini canlandıran oyuncular için de kullanılmış. Bu da bize filmin ne kadar ince detaylara önem verilerek yapıldığını gösteriyor.


Biliyor muydunuz?

-Filmin yüzde 80’i  ABD’nin Florida eyaletindeki en fakir bölgelerinde çekildi.
-Film 25 günde tamamlandı.
-Yönetmen Berry Jenkins, ‘En iyi Yönetmen Oscarı’nda aday. Berry Jenkins, Oscar’da bu kategoride aday gösterilen 4. Siyahi film yapımcısı.
-Filmdeki Chiron karakteri gibi, yönetmen Berry Jenkins’in de uyuşturucu bağımlısı olan bir annesi var. Bu da filmin gerçek hayattan esinlenildiğinin kanıtı.


‘Ay Işığı’ klasik dram türündeki filmlere farklı bakış açısı getiriyor. Kimlik karmaşasını ve dünyada yaşanan ırkçılık meselesini izleyiciye oyuncular üzerinden yeni bir teknikle yansıtıyor. Ayrıca ‘Ay Işığı’nın Oscar ödülleri için 8 dalda aday gösterilmesi haftanın filmi olduğunun kanıtı.

İyi Seyirler Dilerim

Efe TEKSOY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder