AŞKIN BÜYÜSÜ
Amerikalı yazar Julia Quinn'in aynı adlı çok satan aşk romanı serisinden uyarlanan Bridgerton dizisi, Netflix'te gösterime başladığı gibi platformun en çok izlenen yapımlarından birisi oldu. Yayına girdiği 76 ülkede 1. sıraya yerleşerek rekor kıran dönem dizisi, 150 milyon dolarlık bütçesiyle ve olağanüstü dönem atmosferiyle kesinlikle izlenmeye değer bir Netflix yapımı. Konusu 19. yüzyıl İngiltere'sinde geçen dizide, Londra yüksek sosyetesindeki rekabetçi elit cemiyetin içerisine düştüğü aşk, skandallar ve yükselme hırsıyla yanıp tutuşan servet avcıları mizahi bir anlatımla işleniyor. Bridgerton yapımı için; John Glaser, John Norster ve Ellen Mirojnick adlı kostüm tasarımcıları tarafından 7.500'den fazla kıyafet dikilen dizide, Daphne karakterini canlandıran başrol oyuncusu İngiliz aktris Phoebe Dynevor, dizi boyunca 104 farklı elbise giyiyor. Kraliyet ailesi, Lordlar Kamarası, prensler ve prensesleri konu alan romantik komedi ve dram türündeki yapımlar ilginizi çekiyorsa Bridgerton'ı kesinlikle kaçırmayın.
DİZİNİN KONUSU
Regency Dönemi İngiltere'sinde geçen dizide; sekiz kardeşten oluşan Bridgerton ailesinin en büyük kızı Daphne Bridgerton, aradığı aşkı bulmak için Londra'nın rekabetçi yüksek sosyetesine adım atar. Genç kızın talipleri çok olsa da abisi adayları teker teker eler. Ancak genç kızların gözdesi Hastings Dükü Simon Basset şehre dönmüş ve Daphne'nin bulunduğu sosyete dünyasına adımını atmıştır.
Chris Van Dusen'in yaratıcılığını üstlendiği dizinin oyuncuları arasında; Phoebe Dynevor, Regé-Jean Page, Nicola Coughlan, Ruby Barker, Harriet Cains, Bessie Carter, Nicola Coughlan, Ben Miller ve Kathryn Drysdale yer alıyor.
KADINLAR ÜTOPYASI
Julia Quinn'in roman serisinden uyarlanan Bridgerton dizisi, İngiliz edebiyatının Romantik ve Victoria Dönemi eserlerinden beslenen bir yapım olma özelliğini taşıyor. Dizideki iyiliksever ve sevimli Daphne Bridgerton karakteriyle ve onun tam zıttı bir karakter olan sert mizaçlı yakışıklı Hastings Dükü Simon Basset'in taşıdığı özellikler 19. yüzyılın en büyün İngiliz yazarlarından Jane Austen'in "Gurur ve Önyargı" adlı eserinden izler barındırıyor. Austen'in romanındaki Elizabeth Bennet ve Fitzwilliam Darcy'de tıpkı Bridgerton'daki karakterler gibi birbirlerine aykırı ve aşklarını bu çatışma üzerine kurmuş olan kişiliklerdir. Ayrıca dizide her ne kadar erkek karakterler bulunsa da aslında kadın karakterlerin hakim olduğu bir yapı kurulu. Bu da Victoria Dönemi'nin dev yazarı Elizabeth Gaskell'in erkeklerin burunlarını sokamadıkları bir kadınlar ütopyasını anlattığı "Cranford" eserini anımsatıyor. Burada yazar, dedikoducu ve macerasever olan Miss Smith, Miss Matty, Miss Pole ve Martha karakterleri üzerinden 19. yüzyılın İngiliz toplumuna kadınların penceresinden bakmaktadır. Tıpkı dizideki Featherington ve Bridgerton adlı soylu ailelerin kadın üyelerinde olduğu gibi.
KADINLARIN CENNETİ
Dizide Londra sosyetesinin evlilik yolundaki güzel kızlarına kıyafetlerini diken kişi Madame Genevieve Delacroix adlı bir terzidir. Buradaki Madame Delacroix karakteri, kapitalizmin ve tüketici kültürünün sembolünü oluşturuyor. Burjuva ailelerden gelen kadın müşterilerin taleplerini karşılayan Madame Delacroix karakteri, edebiyatta Natüralizm Akımı'nın öncüsü Fransız yazar Émile Zola'nın ''Kadınların Cenneti'' adlı kitabındaki Octave Mouret karakteri gibi çağdaş bir kentin gelişmesini simgeliyor. Ayrıca dizide yüksek statüde talip bulma arayışı içerisindeki zengin avcısı karakterler gösteriliyor. Bu kişiliklerde, Fransız yazar Guy De Maupassant'ın zenginleri basamak olarak kullanann yükselme hırsındaki George Duroy karakterinin anlatıldığı ''Bel Ami'' romanından esinlenilmiş. Dizi sonlarına doğru İngiliz yazar Daphne du Maurier'nin yapıtlarından esintiler taşıyor. Hastings düşesi olan Daphne, ne yapacağını bilemeyen ve her yaptığı hataya dönüşen Daphne du Maurier'nin ''Rebecca'' romanındaki karakter Mrs. de Winter'ın izlerini taşıyor. Ayrıca yeni taşındığı şatonun sert mizaçlı baş kahyası Mrs. Colson'da Rebecca romanındaki Mrs. Danvers karakterini andırıyor.
SOSYETENİN KALBİ
Bridgerton dizisi, Dönemin İngiltere'sindeki toplumsal yapıyı geniş bir perspektiften ele alarak mizahi anlatımla izleyiciye sunuyor. Dizide Society Papers adlı dedikodu bültenindeki skandal yazılarıyla sansasyon yaratan gizemli yazar Lady Whistledown karakteri, aslında sosyolojik açıdan keskin bir gözlemle ele aldığı burjuvazi ve aristokrasi sınıfını nüktedan bir dille eleştiriyor. Netflix'in romantik, dram ve komedi türündeki dizisi, özellikle "Dönem Dramaları" severlerin beğeniyle izleyeceği bir yapım.
İyi Seyirler Dilerim
EFE TEKSOY